Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejkrásnější šumavský hotel RIXI se mění v trosky, ministerstvo obrany nechalo část zotavovny zbourat

Opravdu smutný pohled. Těžká stavební technika se v těchto dnech zakousla do jednoho z nejstarších, nejkrásnějších a nejslavnějších šumavských hotelů. Nenávratně už zmizela recepce i další boční části. Na místě jsou teď obrovské hromady sutin. Legendární vojenská zotavovna RIXI stojící na Špičáku od roku 1890 byla už léta uzavřená a chátrala. I když se objekt postupně demoluje, jeho majitel, kterým zůstává ministerstvo obrany, nemá prý o jeho dalším osudu úplně jasno. RIXI stojí na jednom z nejkrásnějších míst a jedná se o velmi lukrativní pozemek.  

„V tuto chvíli se tam bourá, objekt se upravuje zejména z bezpečnostních důvodů proto, aby se tam nikomu nic nestalo. Budova už je v takovém stavu, že v některých částech by mohlo dojít k ohrožení kolemjdoucích osob. Jestli půjde celý objekt k zemi, to v tuto chvíli opravdu nevím. Zatím to nikdo ani neřekne, vzhledem k tomu, že cílem je zajistit bezpečnost,“ uvedla Jana Zechmeisterová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany.

„Pokud nebude nutné bourat kvůli zajištění bezpečnosti celý objekt, tak ho asi bourat nebudeme. Počítáme s tím, že buď ten objekt nebo místo si necháme. Co konkrétně tam ale bude, tak na to v tuto chvíli není nikdo schopen odpovědět. Zvažuje se ze všech možných hledisek, co by tam bylo pro nás nejlepší,“ konstatovala Zechmeisterová.

Objekt převzala příspěvková organizace ministerstva obrany, Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (VOLAREZA). „Delší dobu ten objekt nešel prodat. Byly problémy s prodejem. Nakonec se ministerstvo rozhodlo, že si objekt necháme,“ dodala Jana Zechmeisterová.

Kupec za hotel RIXI nikdy nezpaplatil 37,8 milionů korun

Zmiňovaný prodej hotelu RIXI, který už byl v havarijním stavu a armáda neměla na jeho opravu finance, se měl uskutečnit v roce 2015. Dohodnutý prodej ale podle serveru prazdnedomy.cz nakonec zkrachoval. Společnost AK&K Consulting International měla podle uzavřené kupní smlouvy za objekt zaplatit 37,8 milionu korun.

Záměrem společnosti bylo zřejmě vybudovat v objektu nájemní byty, o které je v této lokalitě obrovský zájem. Ovšem firma se základním kapitálem 200 tisíc korun, kterou měla vlastnit pětadvacetiletá žena, nezaplatila za hotel delší dobu ani korunu. Ministerstvo proto od smlouvy s podivným kupcem odstoupilo a od té doby hotel dál pouze chátral.  

Hotel Rixi na Špičáku postavil v roce 1890 pražský architekt Rixi a původně se orientoval na německou klientelu. V době 2. světové války tam byl vojenský lazaret a po určitou dobu i velení wehrmachtu. V roce 1948 převzala objekt ČSLA, která jej začala využívat jako vojenskou zotavovnu. Na počátku 30. let doznal hotel malých úprav, kdy došlo ke změně sklonu střechy a přistavěla se přední část, ve které fungovala recepce. Vojáci objekt provozovali až do roku 2010, kdy ho kvůli havarijnímu stavu některých objektů museli uzavřít. Armáda chtěla za desítky milionů objekt rekonstruovat a modernizovat. K tomu ale zatím nedošlo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš / fotohistorie.cz

Štítky hotel RIXI, demolice, demolice hotelu. šumavský hotel, ministerstvo obrany, Šumava, Špičák, hotel, druhá světová válka, Československá lidová armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejkrásnější šumavský hotel RIXI se mění v trosky, ministerstvo obrany nechalo část zotavovny zbourat  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.