Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vrcholy Šumavy pokrývá až 40 centimetrů sněhu, mrazivé počasí vydrží do středy

Zima se ve své klasické podobě vrátila na vrcholky Šumavy. Podle meteorologů napadlo do pátečního rána až 20 centimetrů sněhu. Horská Služba Šumava – Kvilda sdílela fotografie kompletně zasněženého vozu a nadšenci z projektu We Love Šumava se zase pochlubili videem od zachumeleného Čertova jezera, podle jejich pozorování je na vrcholcích Šumavy a Bavorského lesa až 40 čísel sněhu. Sněhové přeháňky nás podle předpovědi budou na horách doprovázet i v následující dny.

Ještě před týdnem se dalo chodit venku v tričku a teploty vystoupaly až na 26 stupňů Celsia. Dnes ráno bylo na západě Čech jen několik stupňů nad nulou a na horách mrzlo. Silnice jsou pod sněhem a pozor si musí dávat zejména řidiči v okolí Železné Rudy na Šumavě.

„S ohledem na pokročilejší roční dobu, kdy má již většina řidičů přezuto na letní pneu, tedy výrazně stoupá, zejména v horských polohách, riziko komplikací v dopravě. Zvažte tedy prosím nutnost cesty do hor, popřípadě buďte na jízdu po zasněžených komunikacích dobře připraveni,“ upozornili meteorologové.

„Během sobotního rána a dopoledne se ještě více ochladí a sněžení postupně přejde do sněhových přeháněk i ve středních polohách. V horských oblastech bude sněžení stále trvalejší a i intenzivnější. Především na severním návětří pohraničních hor napadne dalších až 15 centimetrů nového prachového sněhu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Sněhové přeháňky budou slábnout večer a v noci na neděli. Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teplota bude ve dvou metrech nad zemí v noci a ráno klesat až pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. „Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik," radí odborníci. Mrazy v Česku přetrvají pravděpodobně do úterý či středy.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba Šumava - Kvilda

Štítky Šumava, sníh, sněžení, zima na Šumavě, sněhové přeháňky, předpověď, výstraha, ČHMÚ, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrcholy Šumavy pokrývá až 40 centimetrů sněhu, mrazivé počasí vydrží do středy  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.