Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zámek Červené Poříčí představí návštěvníkům opravený zahradní altánek

Do rekonstruovaného zahradního altánku budou moci od dubna poprvé zamířit návštěvníci zámku Červené Poříčí na Klatovsku. Původně renesanční gloriet nabídne netradiční pohledy na zámek i na zámeckou zahradu a malou panelovou výstavu, která pohledy z pěti malých oken altánku popíše.

Správci zámku začali gloriet opravovat loni, práce se ale zdržely a otevřít se ho podaří až letos. Příští rok chtějí zpřístupnit druhou opravovanou zahradní stavbu - údajně nejmenší oranžerii v Čechách, která sloužila na zimní uchovávání truhlíkových rostlin. Obnova glorietu stála přes tři miliony korun, pomohla s ní dotace z IROP. „Je to drobná zahradní stavba, která zdobila venkovní partery. V 19. století chtěl císař František II. zámek i zahradu rehabilitovat pro svého vnuka Napoleona II. a celá zahrada se předělávala v duchu klasicismu. Tudíž i ten gloriet získal venkovní fasádu, vnitřní prostory, výmalbu a tak dále," popsal kastelán Marcel Čermák.

Šestiboká stavba s venkovním schodištěm měla v přízemí přípravnu jídla a v horním patře odpočinkový salonek pro šlechtice, kteří se tam mohli uchýlit při nepříznivém počasí nebo při různých zábavách a kratochvílích. Komorní prostor má zhruba 25 metrů čtverečních. Návštěvníkům nabídne menší výstavu o pohledech a výhledech z okna. „Zní to tak trošku zvláštně, ale je to vlastně taková vyhlídková věžička s pěti okny do různých stran a z každého okna se otvírá jiný pohled do zámecké zahrady. Panel, který stojí u toho okna, mluví o tom, co se tam historicky nacházelo, co je tam současně a co tam bude třeba jednou v budoucnu," řekl Čermák.

Šumavský hrad Velhartice láká na novou expozici, vypráví o ukrytí korunovačních klenotů

Expozice Šumavská klenotnice, která přibližuje ukrytí korunovačních klenotů, je letos největší novinkou památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Plzeňském kraji. Interaktivní prohlídka sklepeními v nejstarší části hradu pod jižním...

 

Zámek Červené Poříčí je považovaný za výjimečnou ukázku saské renesance, v minulosti ho 80 let užívala lesní správa. Památkový ústav areál převzal v roce 1997 a od té doby ho postupně opravuje. Předloni se otevřelo předzámčí opravené za 30 milionů korun, na renovaci čeká hlavní zámecká budova a plány jsou i na obnovu zahrady o rozloze 4,5 hektaru, zatím ale chybí peníze.

„Ze zahrady se toho moc nedochovalo, v druhé polovině 19. století už Červené Poříčí sloužilo jako velkostatek, takže i ty zahrady se proměňovaly," uvedl kastelán. Správci národní kulturní památky před deseti lety vysázeli v části zahrady ovocný sad, který už rodí ovoce, podobně jako na konci 19. století. „Návštěvníci mohou v zahradě navštívit udržované plochy, projít se kolem řeky Úhlavy nebo kolem zámeckého rybníčku a třeba v parném létě spočinout ve stínu stromů," dodal Čermák.

Panství s tvrzí stálo v Červeném Poříčí už v roce 1318. Podobu saské renesance získal objekt v roce 1611 po přestavbě po požáru. Šlechta později panství opustila a od 19. století sloužilo jako velkostatek a zdroj příjmů pro majitele. Tomu odpovídalo také vybavení. Poté, co zámek památkáři od lesů převzali, roky se vyklízel a bouraly se nevhodně dostavěné příčky. Původní mobiliář zcela chybí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Červené Poříčí, oprava památek, rekonstrukce, NPÚ, zahradní altánek, Národní památkový ústav, památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Červené Poříčí představí návštěvníkům opravený zahradní altánek  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.