Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na počátku 40. let 20. století řádil na Klatovsku hamižný farář, účtoval si peníze i za to, že vylezl z kostela

Farář Josef Bareš si rozhodně nepočínal jako skromný muž s citem pro chudé spoluobčany. Na počátku 40. let 20. století působil ve Stříbrných Horách, Nalžovech a Miřenicích na Klatovsku a spolu s kostelníkem a kostelním zpěvákem vybírali přemrštěné peníze za pohřby i svatby. Netrvalo dlouho a začaly se hromadit stížnosti na praktiky této trojice. Farář si podle dobových pramenů účtoval peníze dokonce i za to, že musel ujít 300 metrů z kostela na hřbitov.

Farář Josef Bareš, kostelník Antonín Kvíčala a kostelní zpěvák Jan Opalecký si z pohřbů obecních chudých udělali výnosný byznys. Brzy se však na ně začala snášet kritika i ze strany samotného starosty obce Miřenice, který si postěžoval okresnímu úřadu na chování faráře a dotazoval se, kolik mu má zaplatit za pohřeb chudé Marie Sládkové, po níž zůstali jen dva sirotci a zadlužený dům.

Císař pán je lump a zloděj! Recidivista Doubek si za urážky Františka Josefa odseděl přes deset let

Scénu s hostinským Palivcem z legendárního Švejka asi všichni známe. Nebohý výčepní sundal ze zdi obraz císaře, neboť na něj „s*aly mouchy“, za což byl zatčen. Urážka majestátu se zkrátka nepromíjela a také ve skutečném světě padaly mnohdy...

 

„Ještě před smrtí žádal starosta faráře, aby až půjde do miřenické školy na výuku náboženství, s sebou vzal i svátosti a nemocnou zaopatřil. To faráře pohoršilo, co si to starosta dovoluje, a vyhověl, až když pro něho z Miřenic nechali poslat povoz,“ popisuje Aneta Knotková v knize Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa. 

Za následný dvacetiminutový obřad farář požadoval 250 korun a nabízenou stovku hrubě odmítl. Za takové chování si vysloužil důtku samotné kapitulní konzistoře v Českých Budějovicích. K tomu vrchní strážmistr ještě uvedl, že zpěvák Opalecký žádal dalších 100 korun a kostelník Kvíčala 20 korun. Následné vyšetřování toho ukázalo ještě mnohem víc.

Každý krok něco stojí

Na faráře se stížnosti opravdu jen hromadily. Jedna z nich pocházela od starosty dnešních Nalžovských Hor. „Starostu rozlítilo, že u nich v obci požadoval farář za cestu z kostela na přibližně 300 metrů vzdálený hřbitov, kde se konal pohřeb rovněž obecního chudého, 80 korun,“ píše Knotková.

Že se jednalo vskutku o svévolné upravování požadovaných cen, dokazují i další stížnosti, které starosta uvedl. Například za pohřeb bulharského vyslance ve výslužbě si nechal farář vyplatit 600 korun. Kostelník Kvíčala chtěl 200 korun a zpěvák Opalecký 250 korun. O nedlouho později byla farářova taxa za pohřeb místního hospodáře 250 korun, zpěvák požadoval 200 korun, kostelník dostal 100 korun.

Připlatit si museli i svatebčané

„Mimo stížností na vysoké ceny za pohřby se objevilo množství stížností i na vysoké sazby při svatbách. Za ohlášky a oddavky si farář účtoval od 250 do 1000 korun. Jak farář Bareš uvedl, za jednotlivé úkony neměl předepsané sazby, a tak si je určoval sám podle majetkových poměrů jednotlivců,“ popisuje kniha od nakladatelství Starý most.

Stavbu naší nejstarší přečerpávací elektrárny pod šumavským Černým jezerem doprovázely tragické nehody

Šumavské Černé jezero se může pyšnit technickým unikátem. Přečerpávací vodní elektrárnou, která v roce 1930 vznikla jako první v Čechách a jednalo se o zázrak techniky. Ačkoli si tehdejší projektanti počínali velmi nadčasově, nevyhnuli se...

 

Farář přitom dle svých slov bral v úvahu i ve kterou denní dobu se obřad konal, tedy do kdy se musel postit. Při pohřbech ještě zvažoval vzdálenost, kterou musel ujít a třídu pohřbu. Podobně hovořil i kostelník a kostelní zpěvák.

„Šetřením bylo také zjištěno, že poplatky v ostatních venkovských obcích okresu u pohřbů a svateb nepřesahují 500 korun. V nejbližší velké obci, Zavlekově, se v té době vybíralo za pohřby od 60 do 120 korun, ty samé částky pak i za svatby. Při vyšetřování se obvinění doznali, že požadovali neúměrné poplatky,“ uvádí Knotková. Okresní úřad v Klatovech provinilcům vyměřil pokuty pod pohrůžkou vězení. Zpěvák a kostelník měli zaplatit s přihlédnutím k jejich majetkovým poměrům shodně 300 korun. Faráře čekalo zaplacení pokuty ale daleko vyšší, konkrétně 8 000 korun. K tomu byl povinen hradit i náklady přestupkového řízení ve výši 73 korun a poplatek za uveřejnění jeho odsouzení v denním tisku.

Článek vznikl ve spolupráci s Ladislavem Silovským a nakladatelstvím Starý most. Další informace z historie západočeské metropole se můžete dočíst v knize „Kriminální případy a aféry ze Šumavy, Pošumaví a Českého lesa.“

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com | Zdroj Starý most

Štítky historička, historie, hamižný farář, Nalžovské Hory, poplatky za pohřeb, poplatky za svatbu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na počátku 40. let 20. století řádil na Klatovsku hamižný farář, účtoval si peníze i za to, že vylezl z kostela  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.