Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Patnáctiletý labrador živořil v malém kotci bez jídla a vody, své dny dožije v útulku

Labradora Maxe choval jeho majitel v malém kotci bez stravy nebo přístupu k vodě. Psa nebral na procházky a zvíře se brodilo mezi výkaly. Nezodpovědnému majiteli byl pes odebrán a putoval do klatovského útulku, kde měl původně být jen dočasně. Vzhledem k jeho stavu požádala vedoucí zařízení, aby tam Max mohl zůstat natrvalo a důstojně dožil. V Klatovech momentálně pečují o více psích seniorů, kteří jsou naopak k adopci a vyhlížejí nové páníčky.

„Max byl chován ve velmi nevhodných podmínkách, v kotci o rozměrech 3,3 metry čtvereční bez stravy i vody, bez vycházek, mezi výkaly. Neměl boudu, která by mu zajistila potřebný tepelný komfort. Původnímu majiteli byl Max pro týrání odebrán a na základě rozhodnutí o předběžné náhradní péči umístěn do Útulku pro zatoulané a opuštěné psy technických služeb města Klatovy,“ popsala mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Nevhodné zacházení patnáctiletého Maxe celkově velmi poznamenalo. Navíc trpí zdravotními potížemi, které vyžadují dlouhodobou veterinární péči a zkušenosti. „Pro pejska je důležité zůstat v pro něj již známém prostředí a pod dohledem známého ošetřovatele. Z těchto důvodů podali zaměstnanci útulku na ÚZSVM žádost, aby u nich mohl pes zůstat na trvalo,“ pokračuje Tesařová s tím, že tomuto požadavku úřad vyhověl. Maxovi se tak dostane zodpovědné péče a důstojného psího důchodu.

O staré psy nemají lidé zájem

Na facebookovém profilu klatovského útulku pravidelně informují o novinkách a také o svých svěřencích, kteří mohou na rozdíl od Maxe odejít do nových domovů. Hned je ale patrné, že převažují pejsci v seniorním věku. V útulku je například čtrnáctiletý staffbul Nero, patnáctiletá kříženka pudla Tinka nebo kříženec retrívra Daneček, kterému je dle šedin na čumáku už dobrých 11 let.  

„Mátu starší pejsky, ale lidé chtějí hlavně štěňata nebo mladého psa. Hlavní pro ně je, aby neštěkal a byl čistotný. U starých psů je to jako s lidmi, ozývají se nohy a další problémy. Musí se častěji k veterináři a podobně,“ potvrdila nám vedoucí klatovského útulku Miloslava Šeflová.

Mnozí pejsci tak v útulku dožijí. Adopce staršího psa je totiž pro mnohé lidi velký strašák, přitom se není čeho bát. Takový pes je dle nových majitelů velmi vděčný, klidný, umí základní povely a mnohé se ještě dokáže naučit. Sice mají zdravotní neduhy, ale který pes je dneska nemá. 

Velký problém je však s umístěním psů, kteří se bojí a mohou být agresivní. V takových případech v klatovském útulku chtějí, aby zájemci za psem pravidelně docházel a postupně se seznamovali. Bohužel to ale mnohé odradí a chtějí psího společníka ideálně hned.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky týraný pes, klatovský útulek, ÚZSVM, psí senior, adopce psa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctiletý labrador živořil v malém kotci bez jídla a vody, své dny dožije v útulku  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.