Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Domažlice se připravují na další uprchlíky, děti se ptají po wi-fi, dospělí chtějí práci a brzký návrat domů

První velká skupina válečných uprchlíků našla zázemí v bývalé budově okresní hygienické stanice v Domažlicích. Mezi nimi bylo o miminko, které přišlo na svět v den vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Další ubytovací kapacity připravuje město v nepoužívaném internátu zdravotnické školy na Chodském náměstí. Domažlická správa nemovitostí pak zprovozní několik bytů v prázdném domově seniorů, který čeká na svoji celkovou rekonstrukci.

První větší skupina lidí prchajících před válkou na Ukrajině přišla do Domažlic v pátek 11. března. Radnice pro ně připravila 60 míst, která v drtivé většině využily ženy s malými dětmi. ,,Nejmladší z nich se narodilo 24. února, v den vpádu vojsk Ruské federace na Ukrajinu. Přítomni jsou i dva muži, kterým zdravotní stav neumožnil účastnit se bojů," uvedl místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Do bývalých kanceláří hygieny nanosili hasiči lůžka, která má město k dispozici v rámci krizového řízení. Využily se i válendy z bývalé ubytovny v plaveckém bazénu. Pomohla také veřejnost, díky níž se podařilo pokoje dovybavit. ,,Na uprchlících je vidět, co prožili. Přichází z oblastí, které jsou nyní známy z televizních zpráv kvůli tomu, že jde o místa válečných operací jako je Charkov, Kyjev a další," popisuje Antoš.

Po náročné cestě si tak mohli konečně odpočinout. V prvních dnech pro ně centrum sociálně-rehabilitačních služeb připravilo obědy. Záležitosti potřebné k pobytu s nimi zase probírají pracovníci domažlického úřadu. ,,Děti zajímalo, zda v budově je wi-fi, dospělé pak, kdy dostanou jakkoukoliv práci," zmiňuje domažlický místostarosta. Mezi uprchlíky jsou lidé mnoha profesí. Všichni do jednoho si ale přejí jediné - konec války a co nejdříve se vrátit domů.

Do Plzeňského kraje přichází denně stovky válečných uprchlíků, státní kapacity ubytování docházejí

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo od počátku provozu 8 897 lidí z Ukrajiny. Během pondělí jich bylo 692, což je o něco méně než v předchozích dnech, kdy počty příchozích hraničily s celkovou kapacitou centra....

Město navýší ubytovací kapacity

Město už intenzivně pracuje na zajištění dalšího možného ubytování pro válečné uprchlíky. Útočiště najdou lidé například v nevyužívaném internátu na Chodském náměstí nebo v bývalém domově seniorů v Břetislavově ulici. ,,Tato dvě místa byla vytipována dávno před začátkem bojů na Ukrajině, původně se počítalo, že budou využita pro uprchlíky a zraněné z bojů na jejich doléčení. Už když prezident Zeman říkal, že se nic nestane, tak jsme vedli diskuze o využití těchto objektů, nepočítali jsme však, že se válka rozšíří na celé území Ukrajiny, odhadovali jsme konflikt na jejím východě," uvedl Antoš. Radnice počítá také s adaptačními kurzy pro děti, aby si rychle osvojily češtinu. První takový kurz značně v pondělí 21. března. 

Pomáhají místní i zdejší ukrajinská komunita

Domažličtí jsou velmi solidární a nabízejí kromě potravin a drogerie také ubytování nebo pomoc s hlídáním dětí. Velmi aktivní je také ukrajinská komunita. Řadu uprchlíků ubytovali u sebe doma a městu nabídli tlumočnické služby, které jsou nyní velmi potřeba.

„Chtěl bych požádat všechny, kteří nabízejí a poskytují pomoc, aby se pomyslně přeorientovali z běhu na 100 metrů na maraton, protože pomoc bude zjevně potřeba po delší dobu. Přeji si, aby nám všem nedošly síly a elán, abychom se s nastalou situací dokázali po co nejdelší dobu vyrovnat,“ přeje si místostarosta.

Jedna ze sbírek v infocentru na Chodském náměstí je určena přímo pro ukrajinská města Černihiv a Pryluky. Pomoc z Domažlic odchází přímo do tamních nemocnic, porodnice a dětského domova. Část darů pomáhá i potravinové bance Charity ČR. Kromě zdravotnického materiálu jako jsou obvazy, škrtidla, ortézy či analgetika jsou zapotřebí také trvanlivé potraviny, dětská výživa a hygiena. Infocentrum otevřené ve všední dny od 7:30 do 16:00 hodin a v sobotu od 9:00 do 12:00.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Domažlice, uprchlíci, váleční uprchlíci, humanitární sbírka, Ukrajina, uprchlík, Krajská hygienická stanice, Stanislav Antoš, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, KDU-ČSL, Miloš Zeman, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

"Domažlice se připravují na další uprchlíky, děti se ptají po wi-fi, dospělí chtějí práci a brzký návrat domů"

NESMÍME SE NECHAT ZMÁST DÚKAZY
Sigmund Freud

Středa, 16. března 2022, 19:51Odpovědět

Domažlice se připravují na další uprchlíky, děti se ptají po wi-fi, dospělí chtějí práci a brzký návrat domů  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.