Slavnostní otevření pivovaru bez piva? To snad ani není možné! Přesně to si řekli v Domažlicích, kde právě probíhá kolaudace přestavby pivovaru. Domažlickou dvanáctku proto uvařili s předstihem, jen museli o pivovar dál.
„Vařili jsme v klášterním pivovaru svatého Vojtěcha v Břevnově, zhruba před měsícem, a to z toho důvodu, že jsme věděli, že až zkolaudujeme objekt, otevřeme a přijde veřejnost, že by se nám na ten pivovar mohla tak akorát koukat, protože technologická výroba piva chvilku trvá. Z toho důvodu jsme uvařili dopředu,“ vysvětlil místostarosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU–ČSL).
První várky piva se ujal sládek David Bierhanzl, na základě vlastní receptury a surovin pro domažlický pivovar uvařil první Domažlickou 12. „V současnosti pivo tiše dozrává v tancích a čeká na svůj slavný den. Totožný mok se po kolaudaci začne vařit v Domažlicích a postupně k němu přibudou další druhy piv,“ dodal Antoš.
Tradice vaření piva ve městě sahá až do roku 1341. Budova pivovaru z roku 1720 je památkově chráněná a její několikaletá přestavba vyšla na 133 milionů korun. Po otevření zde bude vedle pivovaru i multifunkční kulturní centrum.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.