Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Domažlice se připravují na jubilejní 70. chodské slavnosti, oslavy navštíví desetitisíce lidí

Jeden z největších a nejstarších národopisných festivalů v Česku je spojený s Vavřineckou poutí a každoročně přiláká do Domažlic desítky tisíc lidí. Letos se na slavnostech od 9. do 11. srpna představí přes 600 účinkujících z tuzemska i ze zahraničí. Kromě kulturního programu se lidé mohou těšit na tradiční stánkový prodej se spoustou zboží a chodskými koláči. Odnést si návštěvníci mohou i suvenýry v podobě turistické známky nebo pamětní medaile.

„Očekáváme velkou návštěvu, větší než loni. Letos už by se mohla přiblížit předcovidovému období, kdy jsme byli úplně na vrcholu. Operátoři nám tehdy spočítali, že se za tři dny objevilo v Domažlicích 80 000 lidí. Koronavirus to výrazně snížil, ale od té doby to rok po roce stále přibývá," uvedl pro ČTK starosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Kromě jiných nástrojů ovládají muzikanti z uskupení Podpoľanec i umění hry na fujaru. Popularitě typického slovenského nástroje ve světě pomohlo, když byl v roce 2005 zapsán na seznam ústního a nehmotného světového dědictví UNESCO jako jediný zástupce Slovenské republiky.

Do chodské metropole přijíždí lidé z celého Česka u ze sousedního Bavorska. A ze zahraničí budou i někteří vystupující, třeba folklorní soubor Podpoľanec. „Soubor působí ve středoslovenské Detve, v regionu Podpoľanie. Je pro něj charakteristický hudebně-taneční projev vycházející z tradic tohoto regionu. Jejich program zájemci uvidí v sobotu 10. srpna od 16:30 na pódiu u brány. Na stejném místě je diváci uvidí i v neděli v 11:30,“ láká mluvčí radnice Josef Babor

Na slavnosti přijede i soubor z chorvatského Bjelovaru z Bjelovarsko-Bilogorské župy, která je partnerským regionem Plzeňského kraje. Krajanské uskupení vystoupí v sobotu 10. srpna od 12:00 na pódiu v zahradě Chodského hradu.

Také letos bude náměstí Míru plné stánků, jarmark bude nově i na Chodském náměstí před infocentrem. Kromě ukázky tradičních řemesel budou moci návštěvníci zakoupit chodské koláče, květiny, bylinky, kořenky a chybět nebude ani občerstvení.

Sunevýry jako připomínka jubilejních slavností

Pro letošní rok v Domažlicích připravili například publikaci „Vítejte hu nás“, který představuje čtení o Chodsku, zdejších souborech, historii slavností a mnoho dalších zajímavostí. Jako upomínku si lidé budou moci pořídit turistickou známku nebo pamětní medaili.

Po městě bude jezdit kyvadlová doprava ze záchytných parkovišť v Petrovické ulici a z druhé strany města od gotického kostela Všech svatých. Autobusy budou vozit lidi také na mši na Vavřineček. Nejexponovanější den Chodských slavností je sobota. Oslavy trvají ve městě od čtvrtka do neděle večer.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Počátkem 90. let se program slavností opět spojil s poutí.

Čtete také:

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městské kulturní středisko v Domažlicích

Štítky Chodské slavnosti, kultura, folklorní festival, Domažlice, Vavřinecká pouť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice se připravují na jubilejní 70. chodské slavnosti, oslavy navštíví desetitisíce lidí  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.