Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Student chce vzkřísit kulturní život v obci, spolu s rodinou a přáteli pořádá různé akce i koncert v kostele

Student Martin Tecl chce vrátit kulturní život do Nemanic na Domažlicku, kde trvale žije necelých 300 obyvatel. Podle něj odtamtud vymizelo vyžití zejména pro děti. Spolu s rodinou a kamarády proto založil spolek, který pořádá koncerty, poutě nebo Den s IZS. Podařilo se jim také domluvit koncert v tamním kostele, kde v říjnu vystoupí zpěvák Václav Noid Bárta.

„Štvalo nás, že se na Nemanice dlouho ukazovalo prstem a neděly se tu zrovna ideální věci. Hodně toho tady skončilo, proto jsme se rozhodli to změnit. Neoficiálně jsme zkoušeli vytvořit první akci, což byl pohádkový bál. Měl obrovský úspěch, a to nás motivovalo v tom pokračovat,“ popisuje Martin Tecl.

Hlavním cílem spolku je, aby se děti zapojily do kolektivu a trávily spolu čas. „Když jsem tu vyrůstal, tak nebýt rodinných vrstevníků, byl bych tu sám. S ostatními dětmi jsem se neznal ani nebyla možnost, jak se s nimi seznámit. Snažíme se proto vytvořit mezi dětmi kontakt, aby se seznámily a musely spolupracovat, třeba při plnění úkolů. Měli jsme tu například turistický výšlap s cestou za pokladem a kdyby spolu děti nespolupracovaly, tak poklad nemají,“ uvádí příkladem.

Spolek se jmenuje Dobrodruzi Nemanice a podle toho i jednají. Do všeho se vrhají po hlavě a zatím jim vše vychází podle plánů. A ty nejsou zrovna malé. „Usmysleli jsme si například, že uděláme u nás v kostele koncert a pozveme někoho známého. Dopadlo to a na podzim nám tu zahraje Václav Noid Bárta. Všichni se strašně moc těší. Dlouho nikdo nevěřil, že by se tu někdy něco takového konalo,“ pochvaluje si Martin. Do budoucna by chtěli z koncertů v kostele udělat tradici a výtěžek ze vstupného použít na jeho postupnou opravu.

V sobotu přivítají v Nemanicích léto

Nejbližší akce, kterou spolek pořádá je sobotní „Hurá léto“. „Program zahájí David Cordero Kozlok, který je známý jako nejrychlejší iluzionista a lidé ho mohou znát ze soutěže Československo má talent. Na účinkující jsme zatím měli štěstí. Děti si budou moct zablbnout v pěně, zaskákat si ve skákacím hradu a tak dále,“ láká na akci. Největší odměnou je pro ně zpětná vazba a chvíle, kdy za nimi přijdou s pochvalou rodiče dětí.  

Pořádáním těchto akcí opravdu žijeme a naplňuje nás to. Chceme v tom pokračovat. Díky akcím se sem vrací i starší generace, která se odsud odstěhovala,“ dodal Tecl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Tecl

Štítky kulturní život, Nemanice, akce pro děti, Dobrodruzi Nemanice, nadšenci, koncert v kostele, Václav Noid Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student chce vzkřísit kulturní život v obci, spolu s rodinou a přáteli pořádá různé akce i koncert v kostele  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.