Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Unikátní kluziště v historické stodole je obrovský hit, děti mají upravené rozvrhy, aby se mohly učit bruslit

Milovníci zimních sportů se nemohou vždy spoléhat na počasí. V Bělé nad Radbuzou na Domažlicku se proto vydali jinou cestou a přímo uvnitř zrekonstruované stodoly postavili kluziště. Umělá plocha má 20 x 10 metrů a slouží bruslařům všech věkových kategorií. Tamní škola dokonce změnila své rozvrhy, aby si děti mohly v dopoledních hodinách užít trochu netradiční tělocvik.

„O kluzišti se u nás hovoří dlouhodobě a tak mě napadlo, že tu máme stodolu, která je od ledna do března prázdná. Je tam rovná plocha, světlo, záchody a další sociální zázemí. Takže proč to nepostavit tam? Setkalo se to s velkým ohlasem,“ prozradil Plzeňské Drbně starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka (STAN), který je zároveň radním Plzeňského kraje pro kulturu a cestovní ruch.

Dopoledne si kluziště užívají děti. „Škola na sedm týdnů přeorganizovala vyučování a učí blokově, aby se tam děti mohly vyřádit. Odpoledne a večer tam může veřejnost,“ přibližuje starosta. V posledních dnech ovšem znovu mrzlo, a tak se smíchem konstatuje, že teď mají konkurenci na rybníku a rozlitých loukách. „Ale zase na louce nemají záchody a bufet,“ podotýká.  

Děti mají bruslení zadarmo, veřejnost zaplatí jednorázově 50 korun a zdržet se může až do zavíračky v 18 hodin. Když je zájem, nabízí město také možnost večerního bruslení od 20 do 22 hodin. „Bruslení na umělé hmotě vyžaduje nabroušené brusle. Máme tam šikovného pána, který celý život brousil nástroje, takže brousí jako fík,“ vyzdvihuje starosta. Za nabroušení bruslí zaplatí lidé symbolických dvacet korun. Unikátní kluziště zůstane v Bělé až do 25. února. Město poté vyhodnotí, jestli se do toho příští rok znovu pustí a zda třeba nepořídí větší kluziště nebo půjčovnu bruslí.

Stodola před a po rekonstrukci, foto: Stavba roku Plzeňského kraje

Stodola je součástí historického hospodářského dvora a roky chátrala. V nedávné době ale prošla rozsáhlou rekonstrukcí a dnes je jedním z klenotů v Bělé. Snahy o záchranu objektu ocenila také odborná porota v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2021.

„Areál hospodářského dvora, prošel jako první rozsáhlou rekonstrukcí nevyužívaný a chátrající objekt původní stodoly. Zároveň proběhly i úpravy terénu a bezprostředního okolí. Ve stávající podobě nabízí městská stodola s kompletním sociálním zařízením všestranné využití pro volnočasové aktivity i akce společenského, sportovního a kulturního charakteru, s kapacitou až 500 účastníků,“ uvedli organizátoři soutěže. Objekt se slavnostně otevřel v červenci 2021 u příležitosti 900. výročí od první písemné zmínky o Bělé.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Libor Picka

Štítky kluziště, bruslení, bruslení ve stodole, záchrana historického objektu, multifunkční centrum, Bělá nad Radbuzou

Unikátní kluziště v historické stodole je obrovský hit, děti mají upravené rozvrhy, aby se mohly učit bruslit  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.