Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Domažlice budou v příštím roce hospodařit s vyrovnaným půlmiliardovým rozpočtem

Zastupitelé jedenáctitisícových Domažlic schválili nejdůležitější ekonomický dokument města s celkovými předpokládanými příjmy i výdaji přes 536 milionů korun. Nejmenší okresní město zároveň počítá s rozpočtovou desetimilionovou rezervou. Mezi nejnáročnější investice bude příští rok patřit rekonstrukce horské chaty na Čerchově za 24 milionů korun nebo oprava Městského kulturního střediska za více než devět milionů.

,,Mezi chystané investiční akce patří rekonstrukce objektu MKS za 9,1 milionu kroun, požárně-bezpečnostní opatření v domově seniorů Baldovská za čtyři miliony nebo projektová dokumentace na výstavbu šesti bytových domů v areálu bývalých kasáren za tři miliony, projektová dokumentace na úpravu kotelny v Kovařovicově ulici za dva miliony korun, parkoviště v ulici 28. října za tři miliony, rekonstrukci Benešovy ulice za 10 milionů korun nebo oprava střechy na Brance za milion," vyjmenoval starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). 


Čerchov: Územní studie počítá s horskou chatou, s objektem nynějšího bistra ne. Zdroj: Město Domažlice

Nejvíce debat se točí okolo rekonstrukce horské chaty na Čerchově, která by měla vyjít na 24 milionů korun. Objekt patří městu a o jeho obnově se hovoří už několik let. Podle domažlického zastupitele a současného hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka (Piráti) má město šanci na získání dotace ve výši devíti milionů korun. Opozice namítá, že peníze by měla radnice raději směřovat například do školy v ulici Msgre B. Staška na rekonstrukci toalet a topení. Místostarosta Viktor Krutina (Piráti) však upozornil, že toalety se ve škole opravují postupně na etapy, což umožňuje městu získat maximum peněz z dotací. Pokud by se toalety opravily najednou v jednom roce, město by se podle něj připravilo o dotace.

Město má v různých fázích rozpracovány další projekty. Jde třeba o přístavbu domova se zvláštním režimem nebo několik vodních nádrží. ,,Proti roku 2023 byly navýšeny všechny dotační tituly o 10 procent s výjimkou těch, které navrhuje výbor pro sociální věci, kde je navýšení ještě vyšší - z 550 tisíc se zvyšuje na 750 tisíc," dodal Antoš s tím, že až bude v únoru známo definitivní hospodaření rozpočtu 2023, zapojí se do nového rozpočtu další finanční prostředky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Antoš

Štítky Domažlice, rozpočet Domažlic, investice, horská chata na Čerchově

Domažlice budou v příštím roce hospodařit s vyrovnaným půlmiliardovým rozpočtem  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.