Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budoucí zdravotní sestřičky z Německa absolvují odbornou praxi v Domažlické nemocnici

Od tohoto akademického roku mohou budoucí zdravotní sestřičky z Bavorska absolvovat svou odbornou praxi v Čechách, konkrétně v Domažlické nemocnici. Právě toto zdravotnické zařízení se dlouhodobě věnuje vzdělání zdravotníků a poskytuje praxi i předatestační přípravu studentům středních i vysokých zdravotnických škol a lékařských fakult.

„Vedení Plzeňského kraje, který nemocnici zřizuje, nemocnice a zástupci německého kraje Cham a Odborné školy ošetřovatelství v Bad Kötztingu podepsali smlouvu o spolupráci a zajištění praktické výuky,“ informoval mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Na základě této smlouvy poskytne nemocnice od září do července 2024 praxi až třicítce německých studentů.

„Cílem spolupráce je školit a vzdělávat praktikanty ve všech oblastech ošetřovatelství tak, aby byli univerzálně připraveni na práci ošetřovatele jak v lůžkové akutní a dlouhodobé péči, tak i v ambulantní péči. Nicméně letos se jedná o pilotní projekt, ve kterém se zaměříme na praxi v pediatrické péči,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček s tím, že právě nabídka praxe v pediatrické péči je v německém příhraničí nedostatečná, proto odborná škola požádala o pomoc Domažlickou nemocnici. Ta má k této výuce vzdělávací akreditaci i potřebné kapacity. 

„Myšlenka se zrodila v říjnu loňského roku, když jsem se setkal se zástupci přeshraničního záchranného centra. Pan ředitel v podstatě ihned zareagoval a začal jednat. Prohlédli jsme si nemocnici a jsem velmi rád, že naše studentky mají v takové blízkosti místo pro praxi vysoké kvality,“ pochvaluje si ředitel partnerské školy Winfried Ellwanger.

Zahraničním studentkám budou k dispozici tlumočnice

Zahraničním studentkám se budou věnovat zkušené dětské i všeobecné sestry. Některé z nich v minulosti pracovaly v Německu a jazyk ovládají. „Nicméně studentky bude vždy doprovázet i přímo tlumočnice a samozřejmě jako zástupce školy také německá lektorka. Souběžně bude praxi vykonávat vždy nejvýše pět studentek,“ přibližuje hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková, která ale očekává, že se studentky budou částečně učit i češtinu.

Žena začala rodit před příjezdem záchranky a roli porodníka převzala její matka. Řídila se instrukcemi z operačního střediska

Velmi rychle se rozhodla přijít na svět holčička v jedné obci poblíž Stříbra na Tachovsku. A zatímco na místo směřovaly vozy záchranářů, roli porodníka převzala maminka rodičky. Řídila se instrukcemi, které jí po telefonu z operačního střediska...

 

Domažlická nemocnice patří ke krajským zařízením, které mají nejblíže k německé hranici a podle vedení lze očekávat, že se vzájemná spolupráce bude více prohlubovat. „Lze očekávat, že stejně jako se rozvíjí přeshraniční turistika nebo se propojuje kultura či pracovní trh, tak se bude postupně propojovat i poskytování zdravotní péče. Toto je jeden z kroků, jak jít integraci naproti a kde jinde než v Domažlicích, které jsou od hranic pár kilometrů,“ myslí si hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti), podle něhož může Domažlická nemocnice časem poskytovat péči i německým občanům nebo komerčně poskytovat například operační sály německým lékařům.

„Spolupráce se nám osvědčila v krizových situacích, jako jsou pátrací akce či nehody, při nichž obě strany pracují jako dobře promazaný stroj. Pojďme tuto spolupráci posunout do běžného života i mimo krizové situace,“ dodává hejtman. 

Domažlická nemocnice je jedna z mála českých nemocnic, která má mezinárodní certifikát kvality ISO 9001:2015 a vůbec první, která si v roce 2019 nechala zhotovit audit k akreditaci pro celou nemocnici u prestižní auditorské společnosti TÜV SÜD z Německa. 

Ohodnoť článek

Foto Jiří Kokoška

Štítky Domažlická nemocnice, přeshraniční spolupráce, zdravotní sestry, zahraniční studenti, studenti z Německa, praxe v nemocnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí zdravotní sestřičky z Německa absolvují odbornou praxi v Domažlické nemocnici  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.