Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Domažlický silák Norbert Švarc překonal český i světový rekord ve zdvihu Atlasova kamene

Životní úspěch zaznamenal domažlických strongman Norbert Švarc, který na Mistrovství republiky v přehazování Atlasových kamenů přes laťku překonal národní rekord v kategorii do 105 kilogramů a současně i světový rekord v juniorské kategorii, když zdolal kouli o hmotnosti neuvěřitelných 195 kilogramů.

Třiadvacetiletý sportovec dává do přípravy na závody naprosto vše. Trénovat chodí do areálu takzvaného Barrandova na domažlickém sokolišti, který je spojen s největšími úspěchy místních siláků a kulturistů. Jde o malý dřevěný objekt v sousedství sportovní haly. Trénink absolvuje Norbert až pětkrát týdně, přičemž trvá dvě až tři hodiny, ty extra těžké až čtyři hodiny. ,,Chvíli trvá, než se pořádně rozehřeji,“ usmívá se úspěšný sportovec.

Poslední a naprosto mimořádný úspěch si připsal na závodě Strongman Ethanol Vrdy 2023. Právě tam pokořil hned dva rekordy. Přes laťku dokázal přehodit kouli o hmotnosti 195 kilo! „Zkoušel jsem zvednout i 200 kilo, ale to už nešlo,“ přiznává.

Mladému sportovci pogratuloval k úspěchům domažlický starosta Stanislav Antoš, foto: Josef Babor

V nejbližší době čeká Norberta účast na důležitém závodu, který je i mistrovstvím světa druhé největší federace na světě. Bude se konat v německé Fuldě. ,,Naloží na nás kámen připomínající náhrobek o váze 175 kilogramů a půjde o to, kdo dojde nejdál. Bude to hodně o bolesti,“ popisuje Švarc.

Sportu věnuje veškerý volný čas a energii. Příprava na závody je velmi nákladná a nemalé investice šly i do prvotního vybavení. I proto hledá talentovaný mladík sponzory, kteří by ho byli ochotni podpořit. Fanoušci ho také mohou sledovat na Instagramu, kam dává fotografie a videa ze závodů i tréninků.

,,Odmala jsem běhal, hrál fotbal a pak jsem ve dvanácti viděl film Rocky. To mě inspirovalo a začal jsem boxovat. V 15 letech jsem začal cvičit ve fitku a pak už jsem začal trénovat na závody strongman, kterým se věnuji už sedm let. Začínal jsem na váze 60 kg, teď mám okolo 105 kg,“ dodal domažlický rekordman. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Norbert Švarc

Štítky strongman, zdvih Atlasova kamena, český rekord, světový rekord, Domažlice, Norbert Švarc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlický silák Norbert Švarc překonal český i světový rekord ve zdvihu Atlasova kamene  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.