Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní nález! Muž na procházce našel stovky stříbrných a zlatých mincí

Poklad stovek zlatých a stříbrných mincí ze 14. století našel koncem března chodec v lese nedaleko kláštera Kladruby na Tachovsku. Nález mimořádné hodnoty je v západních Čechách ojedinělý. Zda jej v lese v mělké skrýši pod plochým kamenem ukryl zástupce kláštera, nebo třeba lupič, zatím nelze určit. Poklad obsahoval mimo jiné 92 zlatých mincí o váze 325,88 gramů.

Nález oznámil nálezce muzeu koncem března. Poklad našel zcela náhodně a nečekaně při procházce lesem na Stříbrsku. Všiml si místa rozrytého divokými prasaty. Na povrchu leželo několik stříbrných a jedna zářící zlatá mince. "Převrácením částečně vyčnívajícího kamene se ukázalo původní místo uložení depotu s množstvím dalších mincí," popsala mluvčí Západočeského muzea Romana Němečková. Odborníci z muzea pak nález zadokumentovali a vyzvedli. Mince byly uloženy do nevelké nádobky. Následující dva měsíce odborníci stovky mincí čistili a předběžně určovali.

Poklad obsahoval mimo jiné zlaté uherské mince, a to dukát Karla Roberta, 42 dukátů Ludvíka I. Velikého, 30 dukátů s anjouovským erbem stejného panovníka. Dále obsahoval dukáty Českého království - 13 dukátů Karla IV., dva dukáty s císařskou korunou Karla IV. Z ostatních zemí jsou zastoupeny dukáty Albrechta Rakouského, dukát Ruprechta I. Falckého, dukát hanzovního města Lübeck, tři stříbrné groše Václava II. tři stříbrné groše Jana Lucemburského a 339 stříbrných grošů Karla IV.

Z historického hlediska je zajímavý obsah depotu. Všechny zlaté mince pocházejí ze 40. až 50. let 14. století, s výjimkou lübeckého florénu. U stříbrných mincí je nejstarší mincí groš Václava II. krátce po roce 1300, nejmladší jsou groše Karla IV. V nálezu nebyla jediná mince Václava IV. "Takže nález byl zakopán na konci 70. let 14. století, ještě před rokem 1378 až 1379," uvedla mluvčí.

Místo nálezu je v blízkosti kláštera Kladruby, který byl od poloviny do 80. let 14. století na vrcholu moci, vlastnil velké panství a budoval silnou obrannou soustavu. Od 70. let 14. století jsou v klášterních listinách záznamy o různých sporech někdy i doprovázených násilnými akcemi. Ukrytí pokladu pode odborníků zřejmě souvisí s lokálními spory na panství kláštera Kladruby.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky poklad, nález, mince, Západočeské muzeum, Stříbro, Kladruby, les, dukát, Kladrubský klášter, Karel IV. Lucemburský, okres Tachov, Západní Čechy, Václav II. Český, Karel I. Robert, Ludvík I. Veliký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní nález! Muž na procházce našel stovky stříbrných a zlatých mincí  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.