Počasí dnes33 °C, zítra28 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Česko se pyšní evropským unikátem, úspěšným chovem divokých koní. Jsou vzácní podobně jako pandy

Na území České republiky žije největší chov exmoorských divokých koní na evropském kontinentu. Více jich je pouze na britských ostrovech, odkud tito vzácní kopytníci pocházejí. Vůbec nejvíce koní se prohání v rezervacích v Plzeňském a Jihočeském kraji. Plzeňské Drbně to sdělil ředitel ochranářské společnost Česká krajina Dalibor Dostál.

„Plzeňský kraj je počtem rezervací divokých koní spolu s Jihočeským krajem na prvním místě,“ informoval naši redakci Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila ve spolupráci s vědci. V našem regionu jsou tři přírodní rezervace. Nejvíce koní žije na Šlovickém vrchu u Dobřan, kde je sedmičlenné stádo. Čtyři koně jsou na bývalém vojenském cvičišti u Rokycan a tři v Nýřanech u Plzně.

„Když jsme v roce 2015 přivezli první stádo divokých koní do bývalého vojenského prostoru Milovice, byli jsme v tomto oboru naprostými nováčky. V současné době se řadíme mezi respektované chovatele a v rámci evropského kontinentu jsme zdaleka chovatelem největším,“ pochlubil se Dostál.

Do přírodní rezervace u Nýřan dorazil býk zpětně šlechtěného pratura, založí tam nový chov

Dvouletý býk zpětně šlechtěného pratura z Nizozemí doplnil stádo v pastevní přírodní rezervaci Janovský mokřad u dálnice D5 nedaleko Nýřan. Ochránci přírody doufají, že se díky němu podaří založit novou chovnou linii. Rezervaci vytvořil Plzeňský...

Mezinárodní plemenná kniha v Česku eviduje 45 klisen a 70 hřebců. Údaje se vážou k roku 2022, ze kterého jsou poslední celoevropská data. Všichni tito koně patří do chovného programu ochranářské společnosti Česká krajina. V současné době se zvířata nacházejí v celkem 15 tuzemských rezervacích, které provozují další neziskové organizace, obce, města, kraje soukromí vlastníci půdy nebo zemědělci. „Právě díky tomuto modelu spolupráce se podařilo chov divokých koní v České republice tak výrazně rozšířit,“ doplnil Dostál.

Vzácní podobně jako pandy

Koně pocházející z anglického Exmooru jsou velmi vzácní. „Po druhé světové válce jich zůstalo přibližně jen pět desítek a byli na pokraji vyhynutí. Díky novému zájmu o jejich chov, a především jejich širokému uplatnění při péči o velké plochy krajiny, se je podařilo zachránit,“ popisuje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Podle něj jsou tito koně mnohem odolnější vůči některým onemocněním jako je například schvácení kopyt. Mohou také celoročně žít venku a nepotřebují chovatelskou péči. Divocí koně spásají plevelné trávy. Díky tomu přežívají na některých lokalitách ohrožení motýli a vzácné květiny. V současné době žije na celém světě zhruba dva tisíce exmoorských koní a jsou podle společnosti Česká krajina podobně vzácní, jako například panda velká. Druhý největší chov exmoorských koní na evropském kontinentu se nachází v německém Sababurgu, kde žije 25 klisen a 18 hřebců.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Köpping, Zdeněk Vaiz, Richard Beneš

Štítky Česká krajina, chov divokých koní, exmoorští koně, vzácní koně, péče o krajinu, ohrožené druhy, přírodní rezervace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se pyšní evropským unikátem, úspěšným chovem divokých koní. Jsou vzácní podobně jako pandy  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.