Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Deset let po povodních na některých místech stále chybí protipovodňová opatření

Škody po povodních, které Česko zasáhly před deseti lety, jsou většinou dávno opravené. Některá místa jsou nyní proti velké vodě výrazně lépe chráněná, někde ale opatření stále chybí. Třeba na Smědé na Frýdlantsku a na Lužické Nise pod Libercem jsou protipovodňová opatření ve fázi studií. Řešení úřady zatím nenalezly ani v případě možné záchytné vodní nádrže v Brdech, odkud z velkého území stéká voda do řeky Klabavy.

V Plzeňském kraji záplavy postihly třetinu obcí, ale na rozdíl od ničivých záplav v roce 2002, které si vynutily demolice desítek domů, před deseti lety nebylo třeba po záplavách v kraji zbourat ani jeden dům. Povodně v roce 2013 opět vyvolaly diskusi mimo jiné o potřebě vybudovat záchytnou vodní nádrž v Brdech, odkud z velkého území stéká voda do řeky Klabavy, která pak rychle dosáhne povodňových stupňů. V současnosti ale debaty o vybudování nádrže utichly.

Před 10 lety zasáhly Plzeňský kraj velké záplavy, napáchaly obrovské škody a připravily o život tři lidi

Před deseti lety zasáhly Plzeňský kraj záplavy, které postihly třetinu obcí, napáchaly škody za téměř 280 milionů korun a připravily o život tři lidi. Škody byly zejména na silnicích, mostech, vodohospodářské infrastruktuře a zemědělských...

 

„I přes intenzivní snahu v posledních dvaceti letech řešit povodňové riziko, které řeka představuje, nebylo nalezeno uspokojivé řešení. Situace vyžaduje jednání se všemi subjekty, které v krajině hospodaří," řekl tajemník povodňové komise obce s rozšířenou působností Rokycany Michal Duda. V roce 2013 Klabava v Rokycanech dosáhla z normální hladiny na první povodňový stupeň během pěti hodin, v Hrádku vystoupala na třetí povodňový stupeň za čtyři hodiny.

Ničivé záplavy, které začaly před deseti lety, v noci na 2. června 2013, si vyžádaly 15 lidských životů. Výrazně zasáhly sedm krajů, ve kterých vláda vyhlásila nouzový stav. Největší škody zanechala velká voda v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji, postiženy byly i kraje Plzeňský, Liberecký, Královéhradecký a Praha. V Praze během kulminace nejezdilo metro v centru města. Musela se také evakuovat nemocnice Na Františku a část zoologické zahrady.

V ohrožených částech byly zavřené školy a školky. Velká voda zasáhla v celé zemi přes 1200 obcí, evakuováno bylo více než 26 000 lidí, z toho asi 11 000 v Ústeckém kraji. Škody přesáhly 15,3 miliardy korun, což byla méně než čtvrtina škod povodní v roce 2002. Záplavy v červnu 2013 nejvíce poškodily obec Terezín na Ústecku, voda zde napáchala škody téměř za miliardu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv města Rokycany

Štítky povodně, záplavy, povodně 2013, velká voda, protipovodňová opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

Nejvíce úsměvné na celé věci je to, že za těch 10 let se konktrétně v Plzni postavila spousta staveb v záplavovém území (pod parkem Homolka, bytová výstavba u bývalé papírny a dokonce se začala plánovat Galerie na místě bývalého rodného domu Františka Křižíka, na jehož devastaci se, kromě diskriminovaných spoluobčanů, podepsaly právě povodně) a nikomu to nevadí.

Neděle, 4. června 2023, 18:18Odpovědět

Deset let po povodních na některých místech stále chybí protipovodňová opatření  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.