Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Stoprocentní účast si připsala obec Čilá, nejméně voličů hlásí Sedlec severním Plzeňsku

Nejvyšší volební účast ve sněmovních volbách měla v Plzeňském kraji, ale i v celé republice, obec ČiIá na Rokycansku. V jedné z nejmenších obcí v zemi přišlo hlasovat 31 lidí, kromě všech místních to byli ještě další lidé s voličskými průkazy. V obci s necelou dvacítkou stálých obyvatel měli stoprocentní volební účast v minulosti několikrát. Letos zde zvítězila koalice SPOLU. Nejmenší volební účast v kraji měla naopak obec Sedlec na severním Plzeňsku, kde volilo 27,08 procenta obyvatel. Tam zvítězilo hnutí ANO.

Nejpoctivější voliči na Rokycansku a Klatovsku

V Čilé vyhrála volby koalice Spolu, která dostala 45,16 procenta hlasů, druzí Piráti se STAN měli 38,7 procenta a třetí ANO 9,67 procenta. Hlas dostala také Koruna Česká a ČSSD, naopak parlamentní SPD skončilo s nulovým ziskem. V Sedleci, kde hlasovalo 26 z 96 voličů, vyhrála ANO s 46,15 procenty hlasů, druhá Spolu měla 38,46 procenta, hlasy dostala i SPD, Volný blok a Trikolora Svobodní Soukromníci.

Po Čilé měly druhou nejvyšší účast Ostřetice na Klatovsku, kde volilo 94,12 procenta voličů, tradičně hodně lidí přišlo k volbám i v Kaničkách na Domažlicku, kde volilo 92,86 procenta voličů.

Vysokou účast hlásí také Modrava a Horská Kvilda

V Modravě volilo 92,27 a v Horské Kvildě 90,2 procenta voličů. V obou obcích, které mají méně než sto stálých obyvatel, přišlo volit víc lidí s voličskými průkazy než místních. V Modravě jich bylo přes 120, v Horské Kvildě kolem 50. V obou obcích s náskokem zvítězila koalice Spolu, v Modravě dostala 46,89 procenta hlasů a v Horské Kvildě 52,17 procenta.

Malou volební účast měla kromě Sedlece také tradičně obec Semněvice na Domažlicku (31,6 procenta voličů) a Zhoř na Tachovsku (33,6 procenta voličů). V obou obcích volby vyhrála SPD.

Jak se v Plzeňském kraji vedlo jednotlivým stranám?

Hnutí ANO, které v Plzeňském kraji vyhrálo parlamentní volby, zaznamenalo v kraji nejlepší výsledek ve Všehrdech na severním Plzeňsku, kde získalo 59,37 procenta hlasů. Padesátiprocentní a vyšší zisk mělo ANO i v dalších šesti obcích kraje, naopak nejméně hlasů dostalo v Horské Kvildě na Klatovsku (7,6%) a v Čilé na Rokycansku (9,67 %) . Z okresních měst uspělo ANO nejvíc v Tachově, kde získalo 31,73 procenta hlasů, nejméně v Plzni se ziskem 25,81 procenta hlasů.

VOLBY 2021: Nejvíce preferenčních hlasů získal v Plzeňském kraji Martin Baxa, vyhrál doslova o

Volby do Sněmovny v Plzeňském kraji vyhrálo doposud vládnoucí hnutí ANO, získalo 29,03 procenta odevzdaných hlasů. Na druhém místě je koalice Spolu s 26,57 procenty. Třetí PirSTAN dostali 13,88 procenta hlasů. Do lavic usedne celkem 11 poslanců z...

Koalice SPOLU byla v našem regionu nejúspěšnější v Bílově na severním Plzeňsku, kde přesvědčila 52,94 procenta voličů, nadpoloviční většinu hlasů měla ještě v Horské Kvildě, a to 52,17 procenta. Naopak nejméně úspěšná byla Spolu ve Všehrdech na severním Plzeňsku, kde získala 3,12 procenta, Vidicích na Domažlicku (3,26% ) a v obci Chlumy na jižním Plzeňsku (3,44 %). Z okresních měst byla koalice nejúspěšnější v Plzni, kde dostala 31,11 procenta hlasů, nejméně hlasů dostala v Tachově - 19,36 procenta.

Pro koalici PirSTAN byla v kraji neúspěšnější obec Olbramov na Tachovsku, kde jí volilo 28,26 procenta voličů. Naopak v Močeradech, Bolkově, Brodeslavech a v Sedleci nezískali Piráti se STAN ani jeden hlas. Z okresních měst se jim nejvíce dařilo v Plzni, kde získali 16,66 procenta hlasů.

VOLBY 2021: Těžká rána pro levici, KSČM a ČSSD zlomila vaz ďábelská spolupráce s hnutím ANO

Včerejší volby do Sněmovny mají své vítěze, ale také své poražené. Těmi jsou jednoznačně KSČM a ČSSD. Obě levicové strany doplatily zejména na přímou i nepřímou spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše a voliči jim teď vystavili konečný účet. Ve...

SPD byla nejúspěšnější v obci Mezholezy na Domažlicku se ziskem 34,84 procenta hlasů. Na Domažlicku jsou dvě podobně velké obce stejného názvu Mezholezy, v druhé stejnojmenné obci měla SPD 19,04 procenta hlasů. SPD uspěla v kraji také ve Vidicích na Domažlicku či v Maňovicích na Klatovsku, kde měla přes 28 procent hlasů. Naopak bez jediného hlasu skončila SPD v Čilé na Rokycansku, v Horské Kvildě na Klatovsku, v Bílově a Studené na severním Plzeňsku a v Olbramově na Tachovsku. Z okresních měst byla SPD neúspěšnější v Tachově s 12,24 procenta hlasů, nejméně získala v Plzni, tedy osm procent hlasů.

Dosud parlamentní ČSSD měla v kraji nejlepší výsledek v Hvožďanech na Domažlicku (36,36 % hlasů). Ve zhruba v 15 obcích nezískala ani hlas. Také KSČM, která ve volbách nezískala ani jedno poslanecké křeslo, nedostala ani hlas ve 12 obcích kraje. Největší úspěch měla v Kakejcově na Rokycansku, kde pro ni hlasovalo 18,33 procenta voličů. Přísaha měla v kraji nejlepší výsledek v obci Kbely na Plzeňsku, kde dostala 20,31 procenta hlasů, Trikolora Svobodní Soukromníci uspěli například v Černíkovicích, kde je volilo 13,04 voličů. Ve stejné obci byl úspěšný například Volný blok, který tam dostal 10,86 procent hlasů. Zelené volilo nejvíc lidí v Kladrubech - 7,17 procenta voličů.


Zdroj: ČSÚ

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Čilá | Zdroj ČSÚ

Štítky volby, 2021, Plzeň, Plzeňský, účast, Plzeňský kraj, Sedlec, volební účast, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, koalice, okres Rokycany, okres Domažlice, Horská Kvilda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Stoprocentní účast si připsala obec Čilá, nejméně voličů hlásí Sedlec severním Plzeňsku  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.