Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Plzeňský kraj ovládlo hnutí ANO, druhá je koalice SPOLU, třetí PirSTAN

Sněmovní volby v Plzni vyhrála koalice Spolu, které dalo v krajském městě hlas 31,11 procenta voličů, pro druhé ANO hlasovalo 25,81 voličů a pro třetí Piráty se STAN 16,66 procenta voličů. Výsledky krajského města jsou tak jiné než celého Plzeňského kraje. V kraji zvítězila ANO, které skončilo těsně pod hranicí 30 procent. Následuje koalice SPOLU s 26 procenty. Třetí koalice PirSTAN obdržela od voličů bezmála 14 procent hlasů. Do sněmovny by obyvatelé Plzeňského kraje poslali také SPD, která získala 10 procent. Pod nutnou pětiprocentní hranicí zůstala v regionu ČSSD, Přísaha a komunisté.

Volební účast v Plzeňském kraji byla bezmála 65 procent, tedy o pět procent více než u sněmovních voleb před čtyřmi lety. Prestiž si ale vydobyla například obec Čilá na Rokycansku, kam přišlo všech 31 oprávněných voličů a mají tedy stoprocentní účast. Nevíce preferenčních hlasů získal v Plzeňském kraji místopředseda ODS a primátor města Plzně Martin Baxa, a to 11 269 hlasů. Druhá je Michaela Opltová ze STAN, která získala 8 999 preferenčních hlasů. Třetí je lídr Starostů Josef Bernard, kterého zakroužkovalo 8 499 voličů. 

V Plzeňském kraji letos kandidovalo 18 stran, hnutí a koalic, o čtvrtinu méně než před čtyřmi roky, kdy v kraji sestavilo kandidátky 25 politických subjektů. Při minulých volbách se v kraji do Sněmovny nedostaly například STAN (4,85 pct hlasů), TOP 09 (4,82 pct hlasů) a KDU-ČSL (3,49 pct hlasů). Plzeňský kraj měl dosud ve Sněmovně 11 poslanců.

V celorepublikovém sčítání zvítězila koalice SPOLU. Jen těsně skončí na druhém místě ANO. Třetí je koalice PirSTAN. Do sněmovny se dostane také SPD Tomia Okamury. Volební účast se letos pohybuje kolem 65 procent.

Zdroj: ČSÚ

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, Plzeň, koalice, Plzeňský kraj, ANO 2011, Piráti a Starostové, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Plzeňský kraj ovládlo hnutí ANO, druhá je koalice SPOLU, třetí PirSTAN  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.