Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

VOLBY 2021: Startuje druhý den voleb, v Plzeňském kraji je doprovází i tři místní referenda

Současně s volbami do Sněmovny se v Plzeňském kraji konají také tři místní referenda. Vyplývá to z informací na webu ministerstva vnitra. V Sušici na Klatovsku lidé budou rozhodovat o místní nemocnici, v Losiné u Plzně o postoji obce ke stavbě betonárny a v brdských Příkosicích na Rokycansku o typu kanalizace, kterou má obec postavit.

Sušická nemocnice

Budoucnost sušické nemocnice je pro místní ožehavé téma. Zařízení se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu, radnice ročně na provoz doplácí až desítky milionů korun. Jedná i s Plzeňským krajem, který jako jednu z variant nabídl, že by mohl nemocnici provozovat pod svou Klatovskou nemocnicí. Občanské iniciativy ve městě by ale spíš uvítaly, kdyby nemocnici provozovalo dál město.

Češi od páteční druhé hodiny odpolední rozhodují o novém složení Sněmovny. Napříč celou republikou vybírají z více než pěti tisíc kandidátů. Svůj volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes mezi 8:00 a 14:00. Letošní volby do Poslanecké sněmovny jsou osmé za 28 let existence samostatné České republiky.

O konání referenda rozhodl plzeňský krajský soud. Lidé se budou vyjadřovat k otázce: „Chcete, aby město Sušice aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu: lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř),včetně pořízení CT přístroje v Sušické nemocnici?".

Betonárka u Losiné

V Losiné se zhruba 1300 obyvateli bude o vztahu obce k plánované výstavbě betonárny už třetí referendum. Ve dvou předchozích referendech v letech 2010 a 2016 lidé obec zavázali, aby podnikala veškeré možné kroky k tomu, aby stavbě betonárny v těsné blízkosti obce zabránila. Lidé se báli hluku, nadměrného zvýšení dopravy, narušení krajinného rázu a podobně. Nyní budou obyvatelé hlasovat opačně. Budou odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby obec už další kroky proti stavbě betonárny nepodnikala. Losiná dosud více než deset let prostřednictvím právníka podávala námitky, a stavba betonárny soukromé firmy tak zatím nemá platné územní rozhodnutí.

„Aktuálně je spis u stavebního úřadu ve stadiu před vydáním již šestého prvoinstančního rozhodnutí," píše se na stránkách obce. Zastupitelé ale usoudili, že se změnily podmínky a okolnosti. „Možnosti bránit výstavbě betonárny se postupně zužují a další trvání na takovém postupu by se postupně mohlo stát neodůvodněným, neracionálním a ve své podstatě i kontraproduktivním," píše se v odůvodnění vyhlášení referenda.

Kanalizace na Rokycansku

V Příkosicích na Rokycansku se budou lidé rozhodovat, jaký typ kanalizace má obec s 430 obyvateli a ročním rozpočtem 7,5 milionu korun postavit. Zastupitelstvo už dříve rozhodlo o stavbě tlakové kanalizace, která by přišla asi na 48 milionů korun, někteří obyvatelé ale začali požadovat postavení spádové kanalizace. „Náklady na ni jsou ale dvojnásobné, 92 milionů korun, navíc by se muselo stavět sedm přečerpávacích stanic. Máme složitý terén a nejsme úplně vhodný kandidát na spádovou kanalizaci," řekla starostka Tamara Suchá. Stavba dražší spádové kanalizace by podle ní obec zadlužila a zmrazila by investice na 25 až 30 let.

VOLBY 2021: Přinášíme přehled plzeňských kandidátů do říjnových voleb

Sněmovní volby se uskuteční ve dnech 8. a 9. října. Výjimkou je hlasování pro lidi v karanténě nebo izolaci. Pro tyto občany začne hlasování už ve středu 6. října. Probíhat bude podobným způsobem jako při posledních volbách do krajských...

Po včerejším dni se dnes ráno znovu otevřely volební místnosti. Svůj hlas mohou do urny lidé vhodit až do 14 hodin, poté se volební místnosti zavřou a jednotlivé komise se pustí do sčítání. Výsledky voleb budeme znát v sobotu večer. Při posledních volbách se podařilo v prvním okrsku sečíst hlasy 22 minut po uzavření volebních místností. Hlasy ze všech volebních okrsků byly sečteny po 21. hodině.

V Plzeňském kraji zaznamenali úředníci dohlížející na průběh voleb během pátku účast kolem 18 až 27 procent, uvedl Jan Nový z krajského úřadu. Do některých obcí na Šumavě, kde volí hodně lidí na voličské průkazy, bylo nutné doplnit sady hlasovacích lístků. Například v šumavské Horské Kvildě, kde mají 55 zapsaných místních voličů, hlasovalo dnes kromě 25 domácích i 31 přespolních voličů s průkazy.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, sněmovna, referendum, Sučice, Losiná, Příkosice, Plzeňský kraj, nemocnice, okres Rokycany, Poslanecká sněmovna ČR, Sušice, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Startuje druhý den voleb, v Plzeňském kraji je doprovází i tři místní referenda  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.