Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2021: Přinášíme přehled plzeňských kandidátů do říjnových voleb

Sněmovní volby se uskuteční ve dnech 8. a 9. října. Výjimkou je hlasování pro lidi v karanténě nebo izolaci. Pro tyto občany začne hlasování už ve středu 6. října. Probíhat bude podobným způsobem jako při posledních volbách do krajských zastupitelstev. Tedy z aut na předem vybraných místech. Jednotlivé lídry kandidátek v Plzeňském kraji vám nyní představujeme.

ANO, Ivana Mádlová

Pětapadesátiletá bývalá zastupitelka Plzně a obvodu Plzeň 1 je momentálně ředitelkou Alzheimer centra v Praze - Modřanech. Rodačka ze Sokolova maturovala na Střední zdravotnické škole v Plzni, kde od poloviny 80. let minulého století pracovala v tamní fakultní nemocnici. Začínala jako řadová sestra, později byla mimo jiné asistentkou hlavní sestry pro kvalitu ošetřovatelské péče, zástupkyní hlavní sestry nebo vedoucí centra řízení kvality. Věnuje se také vzdělávání ošetřovatelů, byla mimo jiné vedoucí katedry ošetřovatelství na soukromé Vysoké škole v Plzni (2002 až 2004), sama při zaměstnání vystudovala bakalářský obor ošetřovatelství na plzeňské lékařské fakultě a později učitelství na Univerzitě Palackého v Olomouci. Do politiky vstoupila v roce 2014, kdy se kromě zastupitelky Plzně stala i místostarostkou plzeňského prvního obvodu. V roce 2005 převzala ocenění Sestra roku v ambulantní péči.

ČSSD, Robin Šín

Robin Šín je lékařem záchranné služby a zastával také post krajského koordinátora očkování. Devětatřicetiletý rodák z Kolína vystudoval plzeňskou lékařskou fakultu, kde nyní přednáší, má také inženýrský titul. Už za studií pracoval na záchrance, v minulosti byl mimo jiné vedoucím lékařem jedné z oblastí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. V politice se angažuje řadu let, mezi roky 2006 a 2010 byl zastupitelem Tachova, kde tehdy bydlel, vedl komisi pro školství, mládež a tělovýchovu. K této oblasti má blízko díky svým zkušenostem z hokeje, věnoval se mu už v rodném Kolíně, s hraním ale v 17 letech skončili ze zdravotních důvodů. Později působil jako trenér v Tachově, byl také předsedou plzeňského krajského hokejového svazu. Od roku 2018 působí jako zastupitel Stříbra.

KSČM, Jiří Valenta

Po gymnáziu a nástavbě pracoval v obchodním domě, po vojenské službě vstoupil do Sboru národní bezpečnosti, několik měsíců před listopadem 1989 působil u Státní bezpečnosti. Po roce 1990 pracoval jako vychovatel v domově mládeže při Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni a vystudoval několik vysokých škol (sociální práci, kulturní a sociální antropologii, politologii a veřejnou správu). Členem Komunistické strany Čech a Moravy je do roku 2004, od října 2006 byl osm let plzeňským zastupitelem. Mezi roky 2012 a 2016 zasedal také v zastupitelstvu Plzeňského kraje, znovu do něj byl zvolen loni. Pětapadedsátiletý Valenta je poslancem od října 2013.

Piráti a STAN, Josef Bernard (STAN)

Od roku 2020 zastává funknci náměstka plzeňské hejtmanky, jako zastupitel Plzeňského kraje působí od roku 2016. V minulosti byl členem sociální demokracie, za kterou byl mezi roky 2016 a 2020 hejtmanem, s ČSSD se ale loni rozešel. Šestapadesátiletý lídr koalice Piráti a STAN se vyučil v plzeňské Škodě, později absolvoval Open University a mezinárodní obchod na Metropolitní univerzitě Praha. Celou profesní dráhu strávil ve škodovce, od dělníka se vypracoval na generálního ředitele Škoda Transportation a jednoho z akcionářů firmy, z jejíhož čela odešel v lednu 2015. V roce 2017 spolu s ostatními vlastníky prodal svůj podíl ve Škodě Transportation skupině PPF. V listopadu 1989 spoluzakládal ve Škodě Plzeň Občanské fórum, podílel se na organizaci generální stávky, brzy ale politiku opustil. Až v roce 2015 se stal členem ČSSD, o rok později úspěšně vedl její kandidátku pro krajské volby.

Přísaha, Nicole Fryčová

Šestadvacetiletá paralympionička a expertka na začleňování osob se zrakovým postižením, předsedkyně odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb při vládním výboru pro osoby se zdravotním postižením. Letos absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, už při studiu se věnovala problematice fungování zdravotně postižených ve společnosti, sama je téměř nevidomá. V minulosti závodně plavala, zúčastnila se paralympiády v Londýně 2012 nebo MS zdravotně postižených v roce 2013; medailistka ze Světových her zrakově postižených sportovců 2011.

SPD, Marie Pošarová

Jednačtyřicetiletá finanční analytička je zastupitelka Plzeňského kraje od 2020.  Vystudovala pedagogiku dospělých na Univerzitě Jana Amose Komenského a Provozně ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze. Poprvé kandidovala v komunálních volbách v Měčíně na Klatovsku v roce 2014 na bezpartijní na kandidátce STAN, od roku 2016 je členkou SPD. O mandát krajské zastupitelky se za hnutí ucházela už v roce 2016, uspěla až loni. Kandidovala také ve volbách do Sněmovny v roce 2017, zastupitelstva Klatov v roce 2018 nebo Evropského parlamentu 2019.

SPOLU, Martin Baxa (ODS) 

Rodák z Plzně vystudoval učitelství dějepisu a zeměpisu na Masarykově univerzitě v Brně, poté učil na gymnáziu. Do ODS vstoupil v roce 1999, poté kandidoval v komunálních volbách a stal se plzeňským zastupitelem (2002 až 2006 a opět od roku 2010); byl krajským radním pro oblast kultury (2004 až 2008) a náměstkem hejtmana (2016 až 2018). Po komunálních volbách v roce 2010 se stal nejmladším primátorem v historii Plzně, po volbách 2014 byl prvním náměstkem primátora pro kultury, turistiku, památkovou péči a projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Od ledna 2018 je šestačtyřicetiletý primátor místopředsedou ODS, vede i plzeňskou krajskou organizaci strany. Poslancem je od roku 2017, primátorem Plzně je od roku 2018, v minulosti vedl radnici v letech a 2010 až 2014. Od roku 2004 je také zastupitel Plzeňského kraje.

Trikolora Svobodní Soukromníci, Jan Dočekal

Sedmapadesátiletý Dočekal je manažer v automobilovém průmyslu, zastupitel Prahy 6 (od roku 2018, zvolen na kandidátce ODS) a místopředseda strany. Studoval ČVUT a pražskou Vysokou školu ekonomickou, podnikal, v současnosti pracuje pro německou firmu Deutsche Automobil Treuhand, která se zabývá oceňováním vozidel. Od roku 2014 je členem Svobodných, v říjnu 2019 byl zvolen místopředsedou strany.

Kandidovat budou v Plzeňském kraji: Strany: Nevolte Urza.cz., Koruna Česká, ANO 2011, Aliance pro budoucnost, ALIANCE NÁRODNÍCH SIL, ČSSD, VOLNÝ blok, SPD, KSČM, Hnutí Prameny, Trikolora Svobodní Soukromníci, PŘÍSAHA Roberta Šlachty, Strana zelených, Otevřeme Česko normálnímu životu, Švýcarská demokracie, SENIOŘI 21.
Koalice: SPOLU – ODS, KDU – ČSL, TOP 09, PIRÁTI a STAROSTOVÉ

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky politika, volby 2021, Plzeňský kraj, Plzeň, lídři, poslanecká sněmovna, volby, ODS, ČSSD, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Přinášíme přehled plzeňských kandidátů do říjnových voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.