Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už je to jisté, Plzeňský kraj povede koalice ODS, TOP 09, STAN a Piráti

A je to hotové! To, o čem se mluvilo dnes odpoledne, stalo se večer skutečností. Regionální rada ODS Plzeňského kraje jednomyslně schválila krajskou koalici ODS - TOP09 se stranami STAN a Piráti. Potvrdil to po večerním jednání krajský šéf ODS a člen vyjednávacího týmu ODS + TOP 09 Martin Baxa.

Nic už by tedy nemělo bránit tomu, aby se příští týden 12. listopadu stala na ustavujícím jednání krajského zastupitelstva Ilona Mauritzová hejtmankou Plzeňského kraje. Zatím ještě není úplně jasné složení krajské rady a rozdělení resortů. Jisté ale je, že ODS a TOP 09 budou mít vedle hejtmanky ještě pět členů rady. Jejich koaliční partneři STAN a Piráti se podělí o zbývající čtyři místa v radě kraje. V zastupitelstvu bude nová koalice disponovat 25 mandáty z celkového počtu 45 zastupitelů.

V opozici i nadále zůstane vítěz voleb, hnutí ANO s 16 mandáty, dále pak SPD a ČSSD, kteří mají shodně po třech mandátech. Dva posty v zastupitelstvu má KSČM.

Do vedení kaje by se tak měl vrátit bývalý hejtman Josef Bernard, který byl lídrem STAN. Už dnes odpoledne Bernard potvrdil, že STAN a Piráti přistoupili na nové rozdělení postů v radě kraje, aby tak vyřešili patovou situaci, která nastala. S nekompromisním požadavkem na pět členů rady kraje a post hejtmana totiž přišli před týdnem vyjednavači z ODS a TOP 09.    

„Snažili jsme se najít východisko, protože si myslíme, že je opravdu nutné sestavit urychleně vládu v kraji. Poměr 4:5 v jejich neprospěch neodpovídá počtu zastupitelů STAN a Pirátů versus ODS a TOP 09, ale musí se urychleně řešit řada problémů,“ uvedl Josef Bernard. Jmenoval pandemickou krizi, umírající lidi v domovech sociální péče a obrovské problémy v sušické nemocnici, kde řada kvalitních zaměstnanců podala výpovědi a situace je tam téměř neudržitelná.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koalice, Plzeňský kraj, povolební vyjednávání, krajské zastupitelstvo, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Martin Baxa, rada, Josef Bernard, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už je to jisté, Plzeňský kraj povede koalice ODS, TOP 09, STAN a Piráti  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.