Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Soud zamítl všechny tři podané žaloby na volby v Plzeňském kraji

Všechny tři žaloby podané na krajské volby v Plzeňském kraji zamítl krajský soud. Návrh na neplatnosti voleb, neplatnost volby kandidáta a neplatnost hlasování přišly ze Sušice, Nových Mitrovic na Plzeňsku a Nového Kramolína na Domažlicku. Poslední usnesení soud zveřejnil na úřední desce. Ustavující jednání nového zastupitelstva se musí konat do 15 dnů, termín zatím ještě nebyl stanoven. Rozhodne se o něm v pondělí.

V Novém Kramolíně si soud prověřoval stížnost občana, že do volební místnosti, kde se právě sčítaly hlasy, v sobotu krátce po skončení voleb vstoupil nepovolaný člověk, starostka obce. Stěžovatel zavolal i policii, která rovněž vstoupila do volební místnosti. Podle vysvětlení členů komise starostka přišla po předchozí domluvě s komisí, aby v zadní části místnosti zprovoznila počítač a vytiskla na něm nějaké materiály pro komisi. Komise otevřela volební urnu a začala počítat hlasovací lístky až po odchodu starostky a policie.

V Nových Mitrovicích stěžovatel zpochybnil sčítání přednostních hlasů. Podle něj a dalších tří lidí udělili přednostní hlas kandidátovi na jednom ze zadních míst kandidátky ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů, ve výsledcích sčítání nebyl uveden ani jeden preferenční hlas. Soud dospěl k závěru, že i kdyby byly čtyři přednostní hlasy případně do výsledků v obci zahrnuty, ke zvolení kandidáta by to stejně nevedlo.

V Sušici si Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT stěžovala na to, že při prvním zasedání všech okrskových volebních komisí ve městě se neuskutečnilo losování jejich předsedů a místopředsedů, což je porušením volebního zákona. Soud zjistil, že losování se uskutečnilo až před začátkem voleb, což sice volební zákon porušilo, ale volby a jejich výsledky to nijak neovlivnilo.

Letos volby v Plzeňském kraji vyhrálo hnutí ANO, získalo 12 z 45 mandátů, druhá ODS má 11 křesel, třetí STAN a čtvrtí Piráti mají po sedmi zastupitelích. Do zastupitelstva se ještě dostala SPD se třemi zastupiteli, ČSSD se třemi mandáty a KSČM se dvěma zastupiteli. Voleb se v kraji zúčastnilo 38,80 procenta voličů.

I když svolání ustavujícího zastupitelstva se blíží, v kraji ještě není jasno, kdo a s jakým rozložením sil nakonec vládnoucí koalici sestaví. S vítězným ANO nikdo nejedná, ODS s TOP 09 vyjednávají se STAN a Piráty. Post hejtmana by měl připadnout ODS, která ve čtvrtek přišla i s novým požadavkem na většinu křesel v radě. Další jednání pokračují.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky krajské volby, krajský soud, žaloby na volby, volby, Plzeňský kraj, Nový Kramolín, Sušice, ODS, okres Domažlice, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Soud zamítl všechny tři podané žaloby na volby v Plzeňském kraji  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.