Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Piráti a STAN se vzdali nároku na post hejtmana v Plzeňském kraji ve prospěch ODS a TOP 09

, aktualizováno 6. října 2020, 14:40

Rozhýbat povolební vyjednávání v Plzeňském kraji, které po víkendu uvízlo na mrtvém bodu se dnes pokusili Piráti společně se STAN a Josefem Bernardem. Lídři uskupení, jež stvrdilo spolupráci těsně po vyhlášení výsledků voleb a disponuje v krajském zastupitelstvu 14 mandáty, oznámilo, že netrvají na funkci hejtmana a tento post nabízí ODS.

Obě strany vyzývají ODS a TOP 09 k urychlenému zahájení politických jednání, která povedou k sestavení nové krajské vlády. Hejtmankou by se mohla stát Ilona Mauritzová, která vedla kandidátku koalice ODS a TOP 09.

„V době koronavirové pandemie by mělo být pro nás politiky důležité co nejdříve složit funkční novou krajskou vládu. Proto jsme se rozhodli, že osobní ambice musí jít v této situaci stranou a v současné chvílí jsme se rozhodli, že nebudeme trvat na pozici hejtmana, kterou tímto nabízíme Občanské demokratické straně," říká Josef Bernard, lídr kandidátky STAN s Josefem Bernardem a podporou Zelených, PRO Plzeň a Idealistů.

„Chceme urychlit proces sestavení nového vedení kraje, a proto přicházíme s výzvou, která umožní další posun ve vyjednávání, l když jsme teď početně nejsilnějším subjektem v krajském zastupitelstvu nebudeme si i nadále nárokovat křeslo hejtmana a nabízíme, aby zastoupení v Radě Plzeňského kraje bylo podle počtu získaných mandátů, " potvrzuje Rudolf Špoták, lídr Pirátů.

Kraj by podle Bernarda měl řešit problémy s koronavirem a hroutící se sušickou nemocnicí. "Nechceme, aby osobní ambice bránily dalšímu postupu. Nabízíme ODS a TOP 09 hejtmana a další místa v radě podle paritního zastoupení," řekl Bernard.

V případě spojení STAN, Piráti a ODS + TOP 09 by vznikla koalice čítající 25 křesel v zastupitelstvu, které má 45 křesel. Vítězné ANO s 12 mandáty by zůstalo v opozici. ODS ale trvá na tom, že bude jednat až od soboty po druhém kole senátních voleb, což se STAN a Pirátům nelíbí.

„Nabídku povolebního bloku STAN-Piráti považuje koalice ODS-TOP09 za velmi vstřícnou a odpovídající početně výsledkům voleb. Jsme připraveni jednat se zástupci bloku bezprostředně po skončení druhého kola senátních voleb, a to jako s prvním partnerem," uvedl vyjednavač za ODS Martin Baxa a potvrdil tak to, co avizoval už v sobotu. ODS se chce tento týden soustředit na podporu svého senátního kandidáta Lumíra Aschenbrennera.

Bernard dodal, že STAN a Piráti jsou stále ochotni jednat i s ANO, ale podobnou nabídku jako dnes dali ODS a TOP O9, zatím hnutí neudělali. STAN a Piráti se obávají toho, že by na kraji mohla vzniknout koalice ODS, TOP 09 a ANO s podporou ČSSD, která už dva roky funguje na plzeňském magistrátu. „Předpokládáme, že to teď neudělají, když jsme je dnes takhle vyzvali. Hodíme rukavici a uvidíme, jak s tím ODS s TOP 09 naloží,“ uvedl Špoták.

Během předvolební kampaně ovšem došlo k názorovému střetu, kdy ODS kritizovala návrh STAN a Bernarda na opravu městských lázní a její proměnu v západočeskou galerii. ODS už leta prosazuje stavbu nové budovy galerie v lokalitě U Zvonu, podle vítězného návrhu z architektonické soutěže. Na stavbu je dokonce platné stavební povolení. Chybí pouze finance. Stavba nové budovy galerie je speciálně pro ODS klíčovou záležitostí. „Co se týká programů tak to je věc k dalšímu jednání, nejdůležitější je, abychom teď uvolnili atmosféru. Máme nějaký plán, co budeme navrhovat, aby se mohla galerie řešit, ale to si necháme do těch vyjednávání," reagoval na dotaz Plzeňské Drbny Josef Bernard.

„Věřím ve zdravou sílu ODS a TOP 09, myslím si, že i oni mají zájem, řídit se zájmy občanů. My jsme naši kampaň vedli bez jakýchkoliv útoků. Je po volbách, můžeme státnicky vystupovat a říkat, co jsme si to jsme si. Zakopali jsme válečnou sekeru, pojďme si sednout k jednomu stolu a pojďme jednat,“ pokračoval dál Bernard.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky krajské volby, ODS top 09, post hejtmana, STAN, Piráti, povolební vyjednávání, ODS, TOP 09, Josef Bernard, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Plzeňský kraj, Piráti a Starostové, koalice, galerie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Piráti a STAN se vzdali nároku na post hejtmana v Plzeňském kraji ve prospěch ODS a TOP 09  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.