Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Celkem třináct politických stran, koalic a hnutí kandiduje v krajských volbách V Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji kandiduje v krajských volbách 13 koalic, stran a hnutí. Veškeré závady na kandidátních listinách, které byly jen formální, v minulých dnech odstranily. Žádná kandidátka nebyla vyřazena. Všechna uskupení budou v pátek zaregistrována, budou moci kandidovat a budou jim vytištěny hlasovací lístky.

"Jednalo se pouze o drobné závady, které už byly všechny odstraněny. Veškeré kandidátní listiny všech 13 subjektů máme v pořádku, byly dobře zpracované. Zaregistrujeme je už zítra (registrace musí proběhnout do 3. srpna)," řekl vedoucí krajského odboru vnitřních věcí Jan Nový. Díky tom, že byly všechny drobné nesrovnalosti napraveny, vydá krajský úřad rozhodnutí a registraci už v pátek 2. srpna.

U několika listin chybělo třeba prohlášení některých kandidátů, které ale zmocněnci obratem dodali. V prohlášení musí kandidát stvrdit podpisem, že souhlasí, že strana nebo hnutí podalo kandidátku s jeho jménem a že nemá žádné překážky volitelnosti, například bydliště mimo Plzeňský kraj. Adresa musí souhlasit s evidencí obyvatel.

Kandidátní listiny podalo pět koalic. Jde o Čistý a bezpečný kraj (Dělnická strana sociální spravedlnosti, Bezpečné ulice, Aliance národních sil a Národní demokracie), dále ODS a TOP 09 - Společně do kraje, PRO náš kraj (PRO Plzeň, KDU-ČSL s podporou Svobodných, agrárníků, starostů a sportovců), koalice SPD a Trikolora a koalice Stačilo! (KSČM, Spojení demokraté - Sdružení nezávislých a Česká strana národně sociální).

Další kandidátní listiny si nechá zaregistrovat osm politických stran a hnutí. Jde o ANO 2011, Českou pirátskou stranu, Demokratickou stranu zelených - za práva zvířat, Korunu Českou, Lepší život pro lidi - min. mzda 70 000 Kč, min. důchod 50 000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, stop válce. Dalšími kandidujícími uskupeními jsou Přísaha občanské hnutí, Sociální demokracie a STAN.

Lídrem ANO je lékař a poslanec Kamal Farhan, Piráty vede současný hejtman Rudolf Špoták, v čele kandidátky STAN stojí jeho dosavadní náměstek Pavel Čížek a jedničkou uskupení PRO náš kraj je lékař Jiří Klečka. ODS + TOP 09 vede Jan Šašek, krajský zastupitel. Lídrem SOCDEM je ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek, SPD má v čele kandidátky poslankyni Marii Pošarovou a KSČM Jiřího Valentu.

Dosavadní krajské zastupitelstvo má 45 členů. Po podzimních volbách se rozroste na 55 zastupitelů, protože počet obyvatel kraje k letošnímu 1. lednu přesáhl 600.000. Rozšířit by se měla i krajská rada z devíti na 11 členů.

Volby v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO, získalo 12 mandátů z 45. Druhá skončila ODS + TOP 09 s 11 mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi zastupitelích, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva. Z SPD, KSČM a ČSSD (dnes SOCDEM) během tohoto volebního období postupně odešlo pět zastupitelů, čtyři se přidali ke klubu ANO a nezávislí, jeden ke STAN. SPD, KSČM A SOCDEM mají nyní po jednom zastupiteli. Koalici po minulých volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN. V únoru 2022 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku a radní z ODS + TOP 09 a utvořili novou, dosud vládnoucí koalici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, krajské volby, kandidáti, politické strany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem třináct politických stran, koalic a hnutí kandiduje v krajských volbách V Plzeňském kraji  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.