Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sedm stížností na volby v Plzeňském a Karlovarském kraji eviduje zatím krajský soud

Sedm podaných stížností na komunální volby na západě Čech zatím eviduje plzeňský krajský soud. Tři podněty se týkaly obcí v Karlovarském kraji a čtyři voleb v Plzeňském kraji. Číslo nemusí být konečné, některé podněty mohou například ještě přijít do datové schránky soudu. Konečný počet podaných stížností tak bude soud mít v pondělí. Při posledních komunálních volbách v roce 2018 soud přijal 20 stížností, všechny zamítl.

Z Plzeňského kraje to byly dvě stížnosti na volby v Tachově, jedna z Chrástu na Plzeňsku a jedna z Bezdružic na Tachovsku. Z Karlovarského kraje přišly stížnosti na volby v Odravě na Chebsku, v Karlových Varech a ve Žluticích na Karlovarsku. Soud zatím o žádné z nich nerozhodl, uvedla mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. Podrobnosti o jednotlivých žalobách neuvedla.

V Tachově vyhrálo volby sdružení Volím Tachov se ziskem deseti z 21 mandátů. Druhé skončilo uskupení Za lepší Tachov, které je spojením ČSSD s nezávislými kandidáty, má šest mandátů, Patrioti Tachova mají tři a Idealisté pro Tachov dva mandáty. Z města přišly dvě stížnosti na volby, jedna obsahuje návrh na neplatnost voleb a druhá návrh na neplatnost voleb, neplatnost hlasování a neplatnost zvolení kandidáta, uvedla mluvčí. Také z Bezdružic, kde se o 15 mandátů podělila tři kandidující sdružení nezávislých kandidátů, přišel na soud návrh na neplatnost voleb, hlasování a zvolení kandidáta. Stížnost z Chrástu, kde jedno ze dvou kandidujících sdružení nezávislých kandidátů získalo 92 procent hlasů a všech 11 míst v zastupitelstvu, obsahovala návrh na neplatnost volby kandidáta.

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 z 35 mandátů v zastupitelstvu. Druzí Karlovaráci mají pět mandátů, SPD, SPOLU a KOA mají po čtyřech zastupitelích, Piráti a STAN o dvou mandátech. Soud dostal návrh na přezkoumání celých voleb. V Odravě, kde kandidovala tři sdružení nezávislých kandidátů, stížnost obsahuje návrh na neplatnost volby kandidáta, stejně jako ve Žluticích, kde získalo mandáty pět ze sedmi kandidujících uskupení.

Při minulých komunálních volbách přišlo na Krajský soud v Plzni v řádném termínu 20 žalob, soud je všechny zamítl. Týkaly se voleb v Plzni, Kašperských Horách, Prášilech, Bezdružicích, Tlučné, Semněvicích, Maňovicích a Nemanicích v Plzeňském kraji. Z Karlovarského kraje přišly žaloby na volby v Karlových Varech, Chebu, Mariánských Lázních, Šindelové, Ostrově nad Ohří, Stanovicích a Odravě. Z Plzně a z Kašperských Hor přišlo více žalob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, komunální volby, stížnost na volby, krajský soud, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, krajský soud v Česku, Tachov, Česko, Datová schránka, Bezdružice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm stížností na volby v Plzeňském a Karlovarském kraji eviduje zatím krajský soud  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.