Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budova pivovaru ožije nevídaným závodem, překážkovou dráhu budou zdolávat bleskurychlé drony

Historické prostory pivovaru se stanou kulisou pro závod dronů, ve kterém se utkají přední čeští piloti z celé republiky. Atraktivní disciplínu budou moci sledovat Plzeňané prostřednictvím online přenosu. A o co vlastě jde? Soutěžící vidí pomocí speciálních brýlí přesně takový obraz, který snímá kamera na dronu a mají za úkol zdolat v co nejrychlejším možném čase připravenou trať.

Přenos závodů odstartuje v sobotu 30. dubna od 14 hodin. Odkaz na něj naleznou zájemci na facebookové události akce

Plzeň je město piva, ale také městem dronů. Každoročně západočeská metropole ožívá populárním Dronfestem, který láká tisícovky návštěvníků. Bezpilotní letouny využívají také záchranné složky a dronaři také například pomáhají při pátrání po pohřešovaných osobách či zaběhnutých psech. Není proto divu, že na západ Čech míří i unikátní závod superrychlých dronů.

Jedinečná překážková dráha vyroste v sobotu 30. dubna v historické budově původní elektrocentrály z roku 1907 v areálu Plzeňského Prazdroje. V současné době sídlí v těchto prostorách pivovar Proud. „Tato událost přinese skvělou zábavu, ale i exkurzi do prostor bývalé elektrárny, do nichž se běžně veřejnost nepodívá – i proto jsme zvolili online přenos. Našim cílem je přiblížit zajímavou formou moderní technologie veřejnosti. Připojení k internetu je dnes samozřejmostí, takže pomyslnou vstupenku drží v ruce každý,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Do dramatické pátrací akce po zaběhnutém Diegovi se zapojili i piloti dronu s termovizí

Při krizových událostech, jako jsou požáry nebo velké dopravní nehody, pomáhají stále častěji drony Správy informačních technologií města Plzně. Piloti dronů se teď se svojí špičkovou technikou zapojují i do pátrání po pohřešovaných osobách a...

Překážková dráha mezi sudy od piva

Diváci se mohou těšit na spletitou závodní dráhu, která podle organizátorů dá i zkušeným pilotům zabrat. „FPV (First Person View) závody jsou charakteristické tím, že pilot vidí v nasazených brýlích obraz, který je přenášen přímo z dronu a musí tak mít skvělý postřeh a rychle reagovat. Pro špičkové piloty je to výzva, protože v pivovaru opravdu ještě nezávodili. Budou létat uvnitř historické budovy, skrze překážky vytvořené třeba i ze sudů od piva, a to v rychlosti, která dosahuje přes 100 kilometrů v hodině,“ popisuje za organizátory Tomáš Cholinský ze Správy informačních technologií města Plzně. Komentované závody budou moci lidé sledovat online. Přenos jim navíc nabídne pohled přímo z pilotových brýlí. 

Popularita závodů stále roste

Tyto netradiční závody, které jednomu zamotají hlavu, jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Početná komunita závodního je také právě v Plzni, kde se také otevřela vůbec první závodní aréna v tuzemsku. „FPV závodění není jen výsadou dospělých, například u nás v Centru robotiky začínají létat s drony v rámci kroužků děti už od šesti let. Ten, kdo by chtěl vidět FPV závody naživo, může přijít 4. června na festival Inovujeme Plzeň, ten se letos spojuje s festivalem bezpilotního létání Dronfest,“ zve ředitel Správy informačních technologií Luďka Šantora.

Bývalá elektrocentrála přestala v roce 1995 sloužit svému účelu a nový smysl získala po rekonstrukci, kdy v objektu vznikl moderní experimentální pivovar. V roce 2020 uvařili sládci první pivo a dnes mohou lidé mohou ochutnat nejrůznější pivní speciály. Pivovar rád experimentuje s netradičními surovinami nebo nechává pivo dozrávat v sudech po whisky. V budoucnu by měl na místě vzniknout výčep a prostor pro pořádání kulturních akcí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rotorama

Štítky dron, závody dronů, plzeňský pivovar, akce, Dronfest, pivovar, brýle, Plzeň, Plzeňský Prazdroj, a. s., Česko, ODS, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova pivovaru ožije nevídaným závodem, překážkovou dráhu budou zdolávat bleskurychlé drony  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.