Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po větrných dnech se znovu rozjela lanovka na vrchol Špičáku, horší je situace pro běžkaře

Oteplení a tání sněhu z minulých dní nezastavilo lyžování v Plzeňském kraji. Lyžuje se v několika areálech v Železné Rudě, horší situace je pro běžkaře. V terénu není většinou dost sněhu na strojovou úpravu stop. V největším zimním areálu Ski&Bike Špičák se mohla po větrných dnech znovu rozjet čtyřsedačková lanovka.

V Železné Rudě je podle tamního informačního centra v provozu kromě Špičáku ještě areál Nad Nádražím, vleky jezdí také na Samotách, Weissově louce a jezdí lanovka na Pancíř. Vlek na Alpalouce podle stránek areálu dnes nejede kvůli poruše na elektrickém zařízení. Nedostatek sněhu neumožňuje lyžování ani v Kašperských Horách.

Po třech větrných dnech se dnes znovu rozjela lanovka na vrchol Špičáku. Lyžovat se tak může i na horních úsecích sjezdovky číslo jedna Turistická a číslo tři Slalomová a v dolních pasážích se z obou přejede na dvojku U Zalomeného. Spolu se Spodní Šancí, sjezdovkou k hlavnímu parkovišti a s dětským hřištěm mají lyžaři k dispozici čtyři kilometry upravených sjezdovek. „I přes oteplení máme na otevřených tratích v průměru 40 centimetrů sněhu. Dnes a zítra nabízíme večerní lyžování na Spodní Šanci. Na silvestra i Nový rok nebudou žádná omezení provozní doby lanovky a vleků," řekl vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

Se slavnou silvestrovskou jízdou s pochodněmi na nejprudší české sjezdovce to po letech vypadá nadějně

Jízda s pochodněmi na sjezdovce Šance na šumavském Špičáku by se po letech mohla opět uskutečnit ve své tradiční podobě. Předchozí ročníky hatil nedostatek sněhu nebo opatření spojená s pandemií koronaviru. Letos to vypadá se sněhem dobře. Akci,...

Poslední dva dny roku patří na Špičáku tradičním akcím. Den před silvestrem sjíždějí děti s lampiony pomalu v dlouhém hadu v doprovodu instruktora lyžování potmě modrou sjezdovku Spodní Šance. Poslední den roku pořádá šumavská horská služba a špičácký areál sjezd nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi. Letos se akce na černé sjezdovce uskuteční posedmačtyřicáté. Zatím není rozhodnuto, jakou bude mít akce podobu. Šance se nezasněžuje umělým sněhem a přírodního je teď méně. V letech, kdy sníh chybí, účastníci akce s pochodněmi v rukou sbíhají svah pěšky, jinak jej sjíždějí na lyžích.

Obleva zhoršila podmínky pro běžkaře

Nejlepší podmínky nemají kvůli oblevě běžkaři. V okolí šumavských Prášil ani Srní není sníh, nedostatek sněhu nedovoluje upravit ani stopy v okolí Železné Rudy. Tratě jsou rozmočené a pokryté špínou, informoval na webu bilastopa.cz rolbař Kryštof Částka. Na běžky se dá vyjet v okolí Modravy, ani tam ale není stav stop ideální. V Modravě je okolo 20 centimetrů přemrzlého sněhu, ve vyšších polohách více. Sněhová vrstva je zvláště na otevřených pláních nesouvislá. Upravit nelze například trasu na Javoří Pilu. Ve středu rolba projela trasy z Modravy na Březník v délce 7,5 kilometru a sedmikilometrový úsek Na Ztraceném - Ptačí nádrž - Černá hora.

Projetá je také stopa Filipova Huť, závora - Černohorská nádrž - Modravský most v délce kolem 5,5 kilometru. „Na trasách se vyskytuje pár vytátých míst, lze je objet. Jinak je stav upravených tras slušný, pozor na ledovku, zvláště po ránu a v dopoledních hodinách," upozornilo modravské infocentrum. Nedostatek sněhu neumožňuje úpravu stop v Českém lese na Domažlicku, v okolí Čerchova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyžování, lyžařská sezona, skiareály, Klínovec, skiareál Klínovec, běžecké stopy

Po větrných dnech se znovu rozjela lanovka na vrchol Špičáku, horší je situace pro běžkaře  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.