Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeň uspořádala svůj první esportový turnaj v populární počítačové hře League of Legends, zájem byl obrovský

Více než stovka soutěžících z celé republiky se zapojila do turnaje, aby poměřila své síly v celosvětově populární počítačové hře League of Legends. Tuzemský esport je stále na vzestupu, o čemž svědčí i zájem o účast v plzeňském turnaji, kam se přihlásilo více týmů, než jaká byla kapacita. Akci uspořádala Správa informačních technologií města Plzně (SIT Port) a do budoucna chce v této aktivitě pokračovat.

League of Legends je jednou z nejhranějších počítačových her v historii. Aktivní hráčská základna čítá desítky milionů uživatelů. Světový šampionát, kde spolu soupeří nejlepší týmy z celého světa, se pyšní  vyšší sledovaností než Super Bowl, přičemž prize money se pohybují v řádech milionů dolarů.

„Uspořádáním tohoto turnaje jsme splnili přání členů naší komunity ze SIT Portu, kde se věnují nadšencům do technologií a začínajícím podnikatelům. Esport je fenomén, určitě přitom nejde jen o hraní počítačových her. Pro nás je podstatou, že se setkávají mladí lidé, kteří mají podobné zájmy a utužují se jejich vztahy v rámci komunity,“ uvedl radní města Daniel Kůs (Piráti).

Na turnaj League of SIT Port dorazili nadšenci nejen z Plzeňského kraje, ale také Moraváci. Pro organizátory to bylo velké překvapení, neboť zprvu očekávali, že se jim na první akci přihlásí zhruba osm týmů. „Během pár dnů jsme měli 28 týmů, to jsou skoro dvě stovky zájemců, přičemž kapacita turnaje byla 20 týmů, takže jsme nakonec museli odmítat. Tak velký zájem nás opravdu mile překvapil. Základní a postupová kola hráli soutěžící z domova, velké finále se odehrálo u nás v SIT Portu. Postupová kola i finále jsme přitom streamovali, aby mohl každý fandit svému favoritovi,“ popsal projektový manažer ze SIT Port Kristián Cholinský.

Trofej si nakonec odnesl tým Go Elements, na druhém místě skončil Tetanus a třetí příčku vybojoval tým nadšenců Proud Enjoyers. Úspěšní soutěžící se mohli těšit na hodnotné ceny, které do soutěže věnovali partneři akce. Bronzový tým obdržel pět tisíc korun, odměna za stříbrnou příčku byla 10 tisíc korun a výherci poháru získali 15 tisíc korun.

„Finále se neslo ve skvělé atmosféře, všechno bylo na profesionální úrovni. Máme spoustu pozitivních ohlasů, ale samozřejmě vidíme i věci, které u dalšího turnaje chceme vylepšit, každopádně se už teď těšíme na příští ročník, “ uzavřel  Cholinský. Příští turnaj League of SIT Port se odehraje už v prostorách nového technologického parku TechTower v Plzni na Světovaru, kam SIT Port přesouvá svoje aktivity.

Podle dat České asociace esportu vzrostl za posledních šest let tuzemský esport asi šestinásobně, odhadovaná velikost trhu v roce 2022 je 150 milionů korun, přičemž čtyři miliony lidí ví, co je to esport a téměř 1,9 milionu Čechů někdy sledovalo esportový zápas. Hráči esportu mohou soutěžit v jakékoliv hře, hrát mohou jednotlivci i týmy, ať už jde o amatéry nebo profesionály. V Plzni se soutěžilo ve hře League of Legends, její výběr iniciovali členové komunity.

Ohodnoť článek

Foto SIT Port

Štítky SIT Port, League of Legends, esportový turnaj, Daniel Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uspořádala svůj první esportový turnaj v populární počítačové hře League of Legends, zájem byl obrovský  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.