Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do fotbalového nebe odešla legenda Viktorie Plzeň Jiří Lopata

Ve věku nedožitých pětaosmdesáti let zemřela po dlouhé nemoci legenda fotbalové Viktorie Plzeň Jiří Lopata. Informovalo o tom vedení klubu na svých webových stránkách. Přestože na nejvyšší fotbalové scéně nezářil příliš dlouho, řadí se k nejlepším hráčům v historii klubu.

Jiří Lopata se narodil 21. prosince 1936 na plzeňské Roudné a jako kluk to neměl příliš daleko na stadion v Luční ulici. Kouzlu fotbalu tak rychle propadl. Aktivně s ním v žácích Přehýšova, v době učení kopal za Holýšov, jehož dres oblékal i v mužstvu dospělých. Hrál 1. B třídu a v roli pravého křídla se mu začalo dařit střelecky. Dosáhnout v jednom utkání čtyři pět branek pro něj nebylo nic zvláštního.

Zákonitě musela přijít nabídka z vyšší soutěže. Tehdy druholigový plzeňský Spartak si Jiřího Lopatu vyhlédl v sezoně 1959 - 1960. A nutno dodat, že se mu velmi dařilo. V tabulce druholigových kanonýrů skončil třetí. Přišla sezona 1960 - 1961, Spartak splnil přání svých příznivců a po devíti hubených letech postoupil do první ligy. Jiří Lopata už z pozice středního útočníka nastřílel 24 druholigových gólů a navíc ho spoluhráči zvolili svým kapitánem.

Prvoligový podzim 1961 patří k nejúspěšnějším v historii klubu. Před zimní přestávkou byl Spartak v roli nováčka na třetím místě s tříbodovou ztrátou za vedoucí Duklou Praha a Jiří Lopata nastřílel 13 gólů. Na jaře 1962 to už plzeňskému týmu tolik nešlo, skončil nakonec devátý a jeho kanonýr dosáhl šestnácti gólů. 

V další sezoně 1962 - 1963 se Spartaku už nedařilo a po dvou letech sestoupil do druhé ligy. K záchraně nepomohlo ani dalších 11 gólů Jiřího Lopaty. Ten potom často mířil do černého i ve druhé lize. Když přejmenovaná Škoda v roce 1967 opět postoupila mezi elitu, hrál už jen za béčko na postu stopera a patřil ve třetí lize k oporám.

Kopačky časem odložil a nastupil na pozici trenéra. Cheb přivedli spolu s Františkem Plassem poprvé v historii do první ligy, s pražskou Duklou si zahrál evropské poháry, v Plzni vedl druholigovou Škodovku, do jejíž sestavy zapracoval talentovaného Pavla Nedvěda. Trenérsky mimo jiné působil na Kypru, v Nitře, vedl Bohemians a plzeňský 1. FC. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto FC Viktoria Plzeň | Zdroj FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, Jiří Lopata, historie, FC Viktoria Plzeň, FK Dukla Praha, ŠKODA AUTO a.s., Bohemians 1905, Pavel Nedvěd, Roudné, Kypr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do fotbalového nebe odešla legenda Viktorie Plzeň Jiří Lopata  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.