Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňská Viktoria vstoupila do eSportu, tedy virtuálního fotbalu

Plzeňský fotbalový tým včera vstoupil do světa eSportu, tedy virtuálního fotbalu. Představil novou posilu konzolových her, údajně nejlepšího hráče takzvané FIFA sekce v ČR, dvacetiletého Lukáše Poura, který je známý pod přezdívkou T9Laky. S Viktorií budou spolupracovat ještě další špičkoví hráči z neziskové herní organizace Inaequalis (INAE). Novinářům to řekl generální manažer klubu Adolf Šádek. T9Laky si hned zahrál na playstationu s Janem Kopicem, který má jako další viktoriáni konzolové hry v oblibě.

"Díky tomu, že se povedlo podepsat toho nejlepšího hráče v Česku, tak budeme i v konzolových hrách určovat trend a budeme také na tomhle poli patřit mezi nejlepší," uvedl Šádek. Plzeňský klub zahájil spolupráci s INAE letos v lednu. "Viktoria vidí v tomto prostředí potenciál. Můžeme oslovit řadu našich příznivců, získat nové a s našimi fanoušky propojit také partnery klubu," řekl Šádek.

Součástí nového projektu budou propagační akce a aktivity pro fanoušky. Klub bude mít také vlastní Twitch kanál, na němž bude T9Laky komentovat svá víkendová utkání a instruktážní videa a bude učit nové hráče.

"Ve FIFA sekci je teď v České republice dvanáct klubů, ze známých je to Sparta, která má dva hráče, Teplice se čtyřmi a Plzeň má aktuálně čtyři hráče a další vychováváme," řekl Jan Pašek, prezident INAE, která má aktuálně nejvyšší počet virtuálních hráčů v ČR a na Slovensku.

V sekci jsou dále AS Trenčín a další organizace zaměřené na prolínání virtuálního a reálného sportu. Podle Paška se INAE nesnaží bojovat s dnešním trendem mobilů, tabletů a počítačů, ale hledá pro děti a mládež rovnováhu mezi eSportem a tradičním sportem. Každý hráč musí dodržovat kodex slušného chování a vystupování.

T9Laky už v dresu Viktorky vyhrál v dubnu finále Sport LIGY. Dále jezdí podle Paška čeští hráči na evropské soutěže, například do Německa a Polska. "Kvalifikace se hraje většinou na dálku a finále pak třeba v Londýně," uvedl. Na turnajích si mohou přijít na pěkné peníze. V poslední kvalifikaci vyhrál T9Laky 20 tisíc korun a finále bude o 100 tisíc korun. "Hodně kluků hraje aktivně fotbal, já už od čtyř let za Dolní Počernice," řekl T9Laky. V zahraničí se konzolovými hrami mladí uživí.

Inaequalis podle Paška vznikla v roce 2011 jako útočiště pro všechny slušné hráče všech úrovní. O čtyři roky později založila neziskovou organizaci, která se je snaží sdružovat a vštěpuje jim hodnoty fair play a pomáhá je chránit ve virtuálním světě. Nepodporuje násilné hry.

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň/Martin Skála

Štítky Sport, fotbal, internet, hry, první, Plzeň, FC Viktoria Plzeň, Česko, FIFA, Jan Kopic, Jan Pašek, finále, AC Sparta Praha, FK AS Trenčín, FK Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská Viktoria vstoupila do eSportu, tedy virtuálního fotbalu  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.