Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Vyšetřování zásahu je u konce. Policisté nijak nepochybili při zákroku proti fanouškům Plzně

Policisté nijak nepochybili při zákroku proti fanouškům Plzně při utkání s ukrajinským Kryvbasem. Tehdy došlo k potyčkám mezi domácími fans, kteří napadli také policisty. Po dvou týdnech ukončila policie prošetřování celého zákroku se závěrem, že k žádnému pochybení bezpečnostních složek nedošlo.

„Vyhodnocení přibližně dvacetihodinových videozáznamů a dalších materiálů se zabýval odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Do té doby, než došlo k vyhodnocení našich postupů a použití donucovacích prostředků, jsme nechtěli dělat žádné ukvapené vyjádření. Nyní však můžeme konstatovat, že odborem vnitřní kontroly nebylo na zákroku policie, postupu či použití donucovacích prostředků shledáno žádné pochybení,“ shrnula mluvčí policie Pavla Burešová.

Policie ve svém vyjádření doplnila, že do prostor stadionu vstupuje až tehdy, kdy se situaci nezdaří zklidnit pořadatelské službě. Ne jinak tomu bylo i po skončení tohoto zápasu, kdy se pořadatelské službě nepodařilo eliminovat protiprávní jednání. To podle policie zpočátku spočívalo v tom, že několik plzeňských fanoušků na tribuně napadalo jednoho ze svých příznivců, a to muže, který předtím vstoupil na hrací plochu.

„Zde došlo k první konfrontaci mezi fanoušky a policií. Policista, který předtím použil zákonných výzev, na což ale nebylo reagováno, použil donucovací slzotvorný prostředek. Dále docházelo k tomu, že fanoušci domácího týmu začali do policistů strkat, napadat je a v jednom případě došlo i k útoku kopem a pokusy o údery na policistu, který jako zdravotník chtěl poskytnout zdravotní péči zraněnému muži z tribuny. Situace se vyhrocovala, a jelikož hrozilo napadení i dalších policistů, bylo rozhodnuto o zákroku pod jednotným velením, v jehož průběhu byly použity další donucovací prostředky,“ dodala mluvčí policie. Situaci nezklidnilo ani vyvedení osob před stadion.

Potyčka se podle policie obešla bez zranění. „Ohledně zranění, která byla na sociálních sítích velmi hojně diskutována, bychom chtěli zdůraznit, že při zákroku nedošlo k žádnému vážnému zranění osob, jeden člověk, který byl vytlačen štítem, upadl na zem, následně však ale pokračoval ve svém jednání proti policii. Do jednoho z dětí strčil omylem jeho otec, když se na tribunu vrátil zpět fanoušek, který se dostal na hrací plochu,“ doplnila Burešová.

Kriminalisté se nyní zabývají třemi případy protiprávního jednání v rovině trestných činů, a to pro podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a ve dvou případech pro podezření z výtržnictví. „Dále máme v deseti případech zaevidována přestupková jednání, která se týkala neuposlechnutí výzev,“ uzavřela mluvčí policie.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky policie, donucovací prostředek, zranění, Plzeňský kraj, Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřování zásahu je u konce. Policisté nijak nepochybili při zákroku proti fanouškům Plzně  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.