Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Plzeň po obratu porazila v Evropské lize Kryvbas 2:1, trefil se mladík Panoš

Fotbalisté Plzně vstoupili do kvalifikace Evropské ligy vítězstvím 2:1 nad Kryvbasem Kryvyj Rih v úvodním venkovním utkání 3. předkola. Ukrajinský celek v souboji třetích týmů svých domácích soutěží z minulé sezony od 20. minuty vedl poté, co se trefil Prince Kwabena Adu. Krátce po změně stran ale vyrovnal teprve šestnáctiletý Jiří Panoš a stal se nejmladším českým střelcem v historii pohárů. V 69. minutě dokonal obrat střídající Daniel Vašulín.

Kryvbas kvůli ruské invazi na Ukrajinu hostil zápas ve svém azylu v Košicích. Odveta je na programu za týden a Viktorii by v Doosan Areně stačila k postupu i remíza. Západočeši navázali na lednovou výhru 3:0 nad Kryvbasem ze zimní přípravy.

Pokud by Viktoria přes ukrajinského soupeře přešla, v závěrečném 4. předkole by se o účast v hlavní fázi utkala se skotskými Hearts a měla by jistotu podzimu v pohárech. V případě nečekaného vyřazení by v play off Konferenční ligy narazila na Betis Sevilla. Západočeši usilují o jubilejní desátou účast v hlavní fázi pohárů, na jaře postupem do čtvrtfinále Konferenční ligy dosáhli svého největšího úspěchu v soutěžích UEFA.

Trenér Viktorie Koubek po víkendové bezbrankové remíze v lize v Jablonci pozměnil složení útoku. Jen na lavičce začala letní posila Vašulín, na hrot se posunul Vydra a šanci nečekaně dostal mladý ofenzivní záložník Panoš, který nastoupil k pohárové premiéře. Kvůli nemoci stále scházela brankářská jednička Jedlička, jehož nahradil Tvrdoň.

Trenér Kryvbasu pět měsíců bojoval na Ukrajině, viktorián Miroslav Koubek ho označil za hrdinu

Kouč fotbalistů Kryvbasu Kryvyj Rih Jurij Vernydub předloni kvůli válce načas přerušil trenérskou kariéru a na pět měsíců bojoval za Ukrajinu proti ruské invazi. Osmapadesátiletý někdejší defenzivní univerzál je nadšený, že se poté mohl vrátit k...

 

V lednovém vzájemném duelu dala Viktoria během 24 minut dvě branky, tentokrát jí ale první poločas nevyšel. Sice podle očekávání více držela míč, ale k šancím se zpočátku nedostávala. Za hosty v úvodním dějství výrazněji zahrozil jen Vydra, který v 19. minutě hlavičkoval v dobré pozice nad.

O minutu později otevřel skóre Kryvbas. Po nákopu za obranu postupoval z levé strany do brejku Dibango a jeho centr z voleje sklepl do sítě Adu. Hosty inkasovaný gól viditelně rozhodil a v 38. minutě je zachránil Tvrdoň, který vykopl Dibangovu střelu.

Koubek po přestávce poslal na trávník Vašulína místo Vydry a jeho svěřenci brzy srovnali. Panoš ve 48. minutě potáhl míč, napřáhl zpoza vápna a ukázkovou střelou trefil přímo horní roh branky.

Šestnáctiletý talent se dočkal premiérového gólu za A-mužstvo Viktorie a rozjásal několik stovek hostujících fanoušků, kteří Plzni chvílemi vytvářeli prakticky domácí prostředí. Dosavadním nejmladším českým střelcem v pohárech byl Hložek, jenž se v dresu svého bývalého klubu Sparty prosadil v 17 letech.

Západočeši hráli v druhé půli jako vyměnění a brzy mohli otočit stav. Červ však obstřelem těsně minul a v 56. minutě Šulc zblízka šajtlí neprotlačil míč mezi brankářovy nohy. V polovině druhého dějství po delší době zahrozili i domácí. Vakulko v 67. minutě hlavičkoval do břevna a vzápětí Tvrdoň vyrazil tvrdou ránu střídajícího Sosaha.

O pár desítek sekund později udeřilo na opačné straně. Šulc vybojoval míč, přešel přes několik protihráčů a připravil ve vápně gól pro střídajícího Vašulína. Šestadvacetiletý útočník si připsal první soutěžní branku za Viktorii po letním příchodu z Hradce Králové.

Favorit už si ve zbytku duelu vedení zkušeně pohlídal a ani ve čtvrtém soutěžním utkání sezony neprohrál. Západočeši potvrdili, že se jim poslední dobou v kvalifikacích pohárů daří, v předkolech nenašli přemožitele už 13 zápasů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením FC Viktoria Plzeň

Štítky FC Viktoria Plzeň, fotbal, EKL, Kryvbas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň po obratu porazila v Evropské lize Kryvbas 2:1, trefil se mladík Panoš  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.