Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vytrvalkyně z Plzeňského kraje obsadily v maratonu 52. a 58. místo. Běželo se v extrémním vedru

Další plzeňští sportovci na olympiádě bohužel na medailové pozice nedosáhli. V ženském maratonu měl dnes Plzeňský kraj hned dvě želízka v ohni. Jednak to byla Marcela Joglová, která je původem z Klatov a také studentka ZČU Tereza Hrochová, atletka oblékající trikot AK Škody Plzeň. Na 52. místě doběhla v Sapporu Marcela Joglová. Svůj druhý maraton v kariéře dokončila Tereza Hrochová na 58. pozici.

Olympijskou vítězkou v maratonu je Keňanka Peres Jepchirchirová, jež vyhrála v Sapporu v čase 2:27:20 před krajankou Brigid Kosgeiovou a Molly Seidelovou z USA. Nejlepší Češka Marcela Joglová, doběhla 12:09 minuty za vítězkou. Olympijská debutantka Tereza Hrochová měla patnáctiminutovou ztrátu na vítězku. Česká rekordmanka Eva Vrabcová Nývltová se rozhodla nastoupit navzdory problémům s pravou kyčlí a stehenním svalem a při své celkově páté olympijské účasti včetně ZOH závod před mezičasem na 15. kilometru vzala.

Do severněji položeného Sappora byly maratony a chodecké závody přesunuty kvůli extrémnímu vedru v olympijském Tokiu. Ideální vytrvalecké počasí však neměly běžkyně ani v dějišti zimních her z roku 1972. Start byl sice na poslední chvíli přesunut o hodinu už na 6:00, ale i tak se maratonkyně vydaly na trať při teplotě 25 stupňů Celsia, jež se v průběhu závodu vyšplhala až ke třicítce s vlhkostí kolem 65 procent.

Marcela Joglová, která je původem z Klatov se během tří let vypracovala z běhající fitness trenérky v profesionální vytrvalkyni. „Účast na olympiádě je pro mě čest, prestiž. Takové zadostiučinění za tu snahu. Je to vrchol, co je víc?“ uvedla se Marcela v rozhovoru pro web Českého olympijského týmu.

Maratonský limit pro účast na olympiádě v Tokiu splnila také pětadvacetiletá studentka ZČU Tereza Hrochová v květnu v rakouském Fürstefeldu, a to dokonce při svém prvním maratonském startu. Atletka oblékající trikot AK Škody Plzeň ale sklízí úspěchy na dalších tratích. V půlmaratonu si vybojovala už dva republikové tituly a v loňském roce triumfovala také v krosu a běhu do vrchu. Na svoji olympijskou premiéru se připravovala v rakouských Alpách.

Jediným zástupcem Plzeňského kraje, který se mohl radovat z olympijské medaile zůstává rodák z Plzně – Koterova, rychlostní kanoista Radek Šlouf. Ten vybojoval ve své olympijské premiéře spolu s Josefem Dostálem bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský tým

Štítky olympiáda, maraton, Tereza Hrochová, maratonský běh, olympijské hry, Plzeňský kraj, Marcela Joglová, Sapporo, Škoda, Klatovy, Peres Jepchirchirová, Brigid Kosgeiová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vytrvalkyně z Plzeňského kraje obsadily v maratonu 52. a 58. místo. Běželo se v extrémním vedru  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.