Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká i zahraniční elita bikerů dorazila na šumavský Špičák, jede se Mistrovství ČR v downhillu

Šumavský Ski&Bike Špičák bude v nadcházejícím víkendu hostit vrcholnou downhillovou akci letošní sezony v ČR. Očekává se i hojná účast zahraničních bikerů i kompletní domácí špičky. V oblasti železnorudské Šumavy i Špičáku se vůbec premiérově pojede Mistrovství České republiky (MČR) ve sjezdu horských kol.

Závod se zároveň koná jako letošní druhý (z celkově tří) podniků Českého poháru v downhillu, který po čtyřech letech půstu letos zažívá svoji renesanci. Vedle domácích borců se postaví na start především jezdci z okolních zemí – Německa a Rakouska či Slovenska, protože se závod jede jako open. „Pořadatelé navíc umožní účast i jezdcům bez licence, takže na 1750 metrů dlouhé trati Struggle s převýšením 320 metrů se v celkem osmi kategoriích včetně nejprestižnější elite očekává účast okolo 200 bikerů,“ informoval mluvčí sportovního střediska Karel Samec.

Zatím se přihlásilo více než 100 jezdců, ale vzhledem k tomu, že zaregistrovat se mohou až do sobotního dopoledne, účast bude určitě ještě vyšší. „Už nyní je skoro třetina přihlášených ze zahraničí a mezi nimi i dvě naprostá esa, která v minulosti na Špičáku sbírala tituly v iXS European Downhill Cupu - Johannes Fischbach a Sandra Rübessamová (oba z Německa),“ říká za pořadatele Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.      

Síly s nimi v elitních kategoriích změří kompletní česká špička, jmenovitě například Stanislav Sehnal, Matěj Charvát či celý tým Kellys s Antonínem Králem, loni nejlepším Čechem (páté místo) v iXS právě na Špičáku. Mezi ženami pak například Dominika Durčáková. Titul Mistra ČR získá vždy nejrychlejší jezdec/jezdkyně v dané kategorii s platnou licencí Českého svazu cyklistiky. Do pořadí celého závodu potom ale velmi pravděpodobně promluví právě zahraniční bikeři.

„Vzhledem k světové pandemii, která narušila i seriál iXS downhill cupu, co se u nás bez přerušení konal v deseti předchozích letech, je MČR ve spojení s podnikem Českého poháru a open charakterem akce i pro zahraniční a nelicencované bikery vrcholem downhillové sezony nejen v ČR,“ potvrzuje Jan Kasík.       

Parádní adrenalinovou podívanou si diváci opět užijí zdarma, protože vstupné se na Špičáku nevybírá. Diváci se na nejatraktivnější místa dopraví lanovkou, která je vyveze na vrchol Špičáku k tamní rozhledně. Další tratě zdejšího bikeparku jsou pak normálně otevřeny pro veřejnost, stejně jako lanovka bude přepravovat i běžné turisty/cyklisty.   

Sobota bude ve znamení tréninkových jízd. Samotný závod pak začíná v neděli v 11.00 hodin. Start finálové jízdy je naplánovaný na 13.30 hodin. Do finále postoupí všichni jezdci, kteří dokončí semifinálovou jízdu.

Ohodnoť článek

Foto Ski&Bike Špičák

Štítky Ski&Bike Špičák, downhill, závod, bikeři, mistrovství ČR, sjezd horských kol, Česko, Špičák, Šumava, Německo, Rakousko, Slovensko, Český svaz cyklistiky, Johannes Fischbach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká i zahraniční elita bikerů dorazila na šumavský Špičák, jede se Mistrovství ČR v downhillu  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.