Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Studentka plzeňské univerzity míří na paralympiádu, startovat bude ve třech plaveckých disciplínách

Reprezentovat Českou republiku bude na paralympiádě 32 sportovců, mezi nimi je i šestadvacetiletá Vendula Dušková, studentka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Přestože je od dětství na vozíku, dokázala překonat všechny překážky a dnes se řadí mezi nejlepší světové plavkyně. Slavnostní zahájení her se uskuteční 28. srpna 2024 a hry budou trvat do 8. září.

Plavání Vendulu neoslovilo hned, ale díky rehabilitacím, které souvisely s jejím hendikepem, se do něj postupně zamilovala. Dnes se může pochlubit medailemi z mistrovství Evropy i světa.  Její nejoblíbenější disciplínou je 400 metrů na volný způsob a 200 metrů prsa. 

Pro Vendulu to bude již celkově třetí účast na paralympiádě. Ve své disciplíně soutěžila už v Riu de Janeiro a Tokiu, kde byla jednou z tváří kampaně Českého paralympijského výboru. Na cenný kov z her ale zatím čeká.

Sympatická plavkyně naposledy zářila na Světovém poháru IDM 2023 v Berlíně, kdy se dostala do finále v disciplínách jako 50, 100 a 200 metrů prsa, 200 a 400 metrů polohově a 400 i 800 metrů na volný způsob. Na trati 800 metrů volným způsobem dokonce obsadila druhé místo. Na trati 100 metrů prsa si navíc splnila kvalifikační limit pro paralympiádu v Paříži a ještě si zlepšila osobní rekord. V Paříži se divákům představí v disciplínách na 400 metrů na volný způsob, 200 metrů polohově a 100 metrů prsa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Západočeská univerzita v Plzni | Zdroj Západočeská univerzita v Plzni

Štítky paralympiáda, plavkyně, paraplavkyně, Vendula Dušková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentka plzeňské univerzity míří na paralympiádu, startovat bude ve třech plaveckých disciplínách  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.