Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mladým sportovcům slouží nový skatepark s unikátními prvky, město za něj dalo 13,5 milionu korun

Ve volnočasovém parku za obchodním centrem Plaza v Plzni vnikl nový skatepark, jehož součástí je také několik naprosto unikátních prvků, které najdete spíše v USA nebo ve Skandinávii. Velký podíl na tom mají zejména profesionální jezdi a lidé ze skateboardové komunity, jež mohli do projektu vnést své nápady.

„Skateboardisté, in-line bruslaři a bikeři na takový skatepark v Plzni čekali roky. Jsem rád, že se ho podařilo vybudovat v kvalitě, která splňuje ta nejpřísnější měřítka. Zajímavostí je hned několik unikátních betonových pumptrackových překážek tvořících celou sekci skateparku. Podobné projekty jsou k vidění především na severozápadě USA. V České republice, a dokonce i v Evropě jsou ale vcelku novinkou,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Areál se rozkládá na místě původního a menšího skateboardového hřiště. Náklady hradila městská organizace Správa veřejného statku města Plzně ze svého rozpočtu, první městský obvod na ni přispěl 3,5 milionu korun. Kolem hřiště je pět laviček a po obvodu je drenážní odtok na odvodnění. V okolí skateparku bude na podzim vysazena tráva.

Nové sportoviště se rozkládá na obdélníku o ploše zhruba 1300 metrů čtverečních. Nabízí hladký betonový povrch a překážky pro začátečníky i zkušené skateboardisty. Ve skateparku se mají jezdci možnost projet na klasických překážkách, jakými jsou takzvané bedny, bangy a radiusy. Najdou tam i sešikmené a zaoblené betonové plochy, kulaté a hranaté kovové raily, tedy nízká kovová zábradlí pro jízdu na skateboardu.

„Unikátní je takzvaný žulový fragment v radiusu, který v žádném jiném skateparku v České republice není, podobné jsou k vidění například ve Skandinávii. Každý odjetý trik na tomto žulovém bloku bude proto jedinečným zážitkem. V rámci celého skateparku je právě tento prvek tím jedinečným článkem, o kterém se každý v komunitě jezdců okamžitě dozví,“ vyzdvihl Tomáš Morávek (PRO Plzeň), radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleše Tolara (STAN) trápí řadu sportovišť velké množství překážek, které jsou nalepené blízko sebe a vede to ke střetům a úrazům. V Plzni je tomu jinak. „V tomto parku se každý návštěvník bude cítit volně a bude mít přehled. Projekt je velmi chytře rozložen na technickou a volnou pumptrackovou pasáž, která nepochybně udělá radost úplným nováčkům i dětem,“ myslí si Tolar.

První obvod buduje ještě jeden skatepark

Další skatepark se co nevidět otevře také na Lochotíně. „Na území našeho obvodu bude brzy dokončen ještě jeden o něco menší, který je v naší režii. Nachází se v Sokolovské ulici na Lochotíně, a to vedle Gymnázia Františka Křižíka. Stejně jako město Plzeň, i náš obvod spolupracuje na jeho realizaci s lidmi ze skateboardové komunity. Hřiště bychom chtěli zpřístupnit na podzim,“ prozradila starostka prvního městského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Loni první obvod otevřel také první pumptrackovou dráhu ve městě. Zájemci ji najdou v Bolevci za konečnou tramvají číslo 1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky nový skatepark, pumptrack, dráha pro skateboard, nové sportoviště, park za Plazou, UMO 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladým sportovcům slouží nový skatepark s unikátními prvky, město za něj dalo 13,5 milionu korun  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.