Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Internetoví podvodníci vyluxovali konta dalším dvěma důvěřivcům, kteří jim poskytli přístup k účtům

Opět se rozšířil počet okradených osob, které v Plzeňském kraji naletěly podvodníkovi při prodeji použitého zboží i nevyžádaného nákupu kryptoměn a přišly tak o desítky tisíc korun. Peníze dokázali pachatelé vyluxovat svým obětem z jejich bankovních účtů při podivných transakcích, ke kterým je dotlačili.

Oba poslední aktuální případy vyšetřují policisté na Domažlicku. Neznámý pachatel kontaktoval poškozenou ženu prostřednictvím jednoho z internetových portálů, zabývající se prodejem zejména použitého oblečení, pod záminkou nákupu zboží. „Pachatel požádal poškozenou o e-mailovou adresu, kterou mu žena poskytla. Následně jí poslal e-mail s odkazem na jednu z přepravních společností. Po další chatové komunikaci, byla poškozená požádána o stažení aplikace internetového bankovnictví jedné z bank, kdy jí byla zaslána SMS zpráva, jejímž obsahem byl kód k aktivačnímu klíči,“ informovala mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Žena kód přeposlala domnělému kupujícímu, čímž zpřístupnila přihlášení do internetového bankovnictví a následně jí byly ze spořicího účtu převedeny finanční prostředky na běžný účet, odkud se neznámý pachatel nejprve pokusil převést částku ve výši téměř 34 tisíc korun na jiný bankovní účet a následně skrze platební kartu, která byla navázána na již uvedený běžný účet, provedl celkem tři transakce v celkové výši o necelé částce 89 tisíc korun. Pachatel je podezřelý ze spáchání neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také z podvodu.

Internetoví podvodníci stále zdokonalují své otřepané triky. Pozor na nové fígle, kterými vás chtějí okrást

O padesát tisíc korun dokázal připravit neznámý podvodník důvěřivou ženu z Rokycanska, která na internetu prodávala bundu v ceně několika málo tisíc korun. A jen díky velikému štěstí nepřišla žena o další desítky tisíc korun. Pachatelé sice...

Druhé oznámení se týkalo případu, kdy neznámý pachatel kontaktoval poškozeného prostřednictvím e-mailu s tím, že na jeho účtu v kryptoměnách se nachází částka ve výši téměř 6 tisíc eur. I přesto, že poškozený žádný takový účet neměl, na e-mail reagoval. „Následně ho neznámý pachatel v průběhu telefonických hovorů provedených z několika různých telefonních čísel s českou předvolbou přesvědčil k instalaci jednoho ze softwarů pro vzdálený přístup do mobilního telefonu s přihlášením do internetového bankovnictví. Poté na bankovní účet poškozeného přišlo během třech dnů několik neočekávaných platebních transakcí ve výši téměř 300 tisíc korun,“ řekla mluvčí policie.

K těmto transakcím byly neznámým pachatelem zadány odchozí transakce na cizí bankovní účty, které poškozený autorizoval ve svém mobilním telefonu, přičemž z účtu poškozeného následně podvodník odeslal dvě platby platební kartou v celkové výši přes 50 tisíc korun na jednu z kryptoměnových společností a dále si sjednal prostřednictvím internetového bankovnictví poškozeného úvěr ve výši 50 tisíc korun. V tomto případě zahájili domažličtí kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

„Apelujeme na všechny, kteří nakupují či prodávají zboží přes internetové portály, využívají internetového bankovnictví, aby při internetových platbách byli co nejvíce obezřetní a dodržovali zásady bezpečného chování na internetu," upozornila policejní mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, internetový podvod, okradená žena, nákup kryptoměn, bankovní účet, internetové bankovnictví, Plzeňský kraj, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internetoví podvodníci vyluxovali konta dalším dvěma důvěřivcům, kteří jim poskytli přístup k účtům  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.