Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zloděj odcizil z místa u silnice dva historické kameny, která se před lety podařilo vykopat ze země

Dva historické kameny odcizil neznámý pachatel z místa u silnice mezi Klenčím pod Čerchovem a Postřekovem na Domažlicku. Jde o dva ze čtyř kamenů, které se na místě podařilo náhodně vykopat v roce 2011.

Pachatel odcizil dva kameny, které v minulosti sloužily jako sokly k litinovým křížům. Ty se však už dávno ulomily. Samotné kameny pak někdo z neznámých důvodů zakopal do země, zhruba do metrové hloubky. Našly při brigádě, když se upravovalo okolí tehdy jediného křížku. Všechny vykopané kameny se tehdy umístily kolem tohoto křížku a stály tam jako velká místní zajímavost až do této středy.

„K odcizení historických kmenů došlo v době od nočních hodin dne 27. dubna 2022 do poledních hodin dne 28. dubna 2022. Hodnota památných kamenů nebyla dosud stanovena. Případem se nadále zabývají domažličtí policisté, kteří pátrají po pachateli i odcizených kamenech,“ uvedla mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Krádež pořádně naštvala i Jiřího Anderleho, předsedu Výboru pro rozvoj městyse Klenčí pod Čerchovem, který se věnuje právě záchraně poničených křížů v okolí a úpravám jejich okolí. „Jeden odcizený kamen pochází z konce 19.století a druhý je z roku 1818. Byly umístěny v místě zvaném „Na lávkách“ u silnice z Klenčí na Postřekov. Chtěl bych požádat veřejnost o pomoc při pátrání po těchto odcizených historických kamenech," řekl Jiří Anderle

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Anderle

Štítky historické kameny, krádež, Klenčí, Domažlicko, Jiří Anderle, silnice, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj odcizil z místa u silnice dva historické kameny, která se před lety podařilo vykopat ze země  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.