Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Podvodníci přicházejí s novým trikem, obchází domy a nabízejí seniorům výhodnou výměnu zámků

Tři muži navštívili bytový dům v Plzni a jeho obyvatelům nabízeli výhodnou výměnu zámků u vchodových dveří. Při svém počínání se zaměřují hlavně na seniory, kterým slíbí kvalitní bezpečnostní zámek za výhodnou cenu. Ve skutečnosti jde ale o pouhý podvod a snahu vylákat z důvěřivých lidí tisícovky korun. Navíc tím porušují zákaz podomního prodeje, a proto je trojice podvodníků v hledáčku policie.

Na doubravecké policisty se obrátila starší paní, která neodolala výhodné nabídce na výměnu zámku. Mužům zaplatila šest tisíc korun a policii následně sdělila, že nebyla zřejmě jedinou zákaznicí. „Muži obcházeli i další obyvatele domu. Strážci zákona věc zaevidovali jako přestupek proti pořádku ve státní správě a přestupek proti pořádku v územní samosprávě a případem se nadále zabývají,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Problém může v tomto případě spočívat i v kvalitě namontovaného zámku a také v tom, zda si dotyční muži nenechali další klíč a neplánují později byt navštívit. Policisté proto apelují na občany, aby byli velmi obezřetní a nepřijímali žádné podobné nabídky.

Podvodnice se lstí vloudila do bytů sedmi důchodkyň, jednu seniorku (91) neváhala fyzicky napadnout

Své oběti si recidivistka vytipovávala na různých místech po Plzni a pod smyšlenou legendou, že potřebuje půjčit tužku a papír, se v nepozorovaný okamžik dostala do bytu několika důchodkyň. Takto si žena přišla na tisíce korun a neváhala dokonce...

„Nezřídka se totiž stává, že se jim neznámá osoba, osoby snaží dostat do jejich bytu za účelem nabídky výhodného nákupu různého zboží nebo pod záminkou výměny zámků anebo změny dodavatele plynu nebo elektřiny. Oslovené osoby pak bývají často podvedeny nebo okradeny o úspory nebo o cennosti,“ varuje mluvčí.

Některá města už v minulosti vydala a dále vydávají obecně platné vyhlášky o zákazu podomního prodeje. Na základě tohoto se mohou poškození bránit přivoláním strážníků nebo policistů, kteří budou situaci ihned řešit. „Osloveni lidé by neměli být s cizí osobou sami a k případnému jednání přivolat příbuzného, kamaráda nebo souseda. V případě jakéhokoli podezření na podvodné jednání nebo obtěžování neznámými lidmi je nutností ihned kontaktovat Policii České republiky a věc oznámit,“ doplňuje mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zámek, zámečník, šmejdi, podvod, policie, Plzeň, výměna zámku, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci přicházejí s novým trikem, obchází domy a nabízejí seniorům výhodnou výměnu zámků  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.