Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zásahová jednotka už podruhé během půl roku zadržela padělatele peněz a vysokoškolských diplomů

Policejní zásahová jednotka už podruhé během půl roku zadržela muže, který se specializuje na padělání dvoutisícových bankovek a plagiátů vysokoškolských diplomů i dalších dokumentů. Po prvním zadržení totiž ve své padělatelské činnosti nepřestal. Společně s ním policie stíhá ještě další dva muže, kteří mu pomáhali.

Na případu kriminalisté pracovali od léta roku 2021. „Prověřováním zjistili, že sedmatřicetiletý muž vyrobil do března loňského roku nejméně 19 kusů dvoutisícových bankovek, které následně na různých místech v Plzni a v Praze udal do finančního oběhu jako pravé. Postupně se kriminalistům tyto bankovky začaly shromažďovat na základě oznámení poškozených, kteří jednotlivé padělky přijali v domnění, že se jedná o pravé peníze,“ popsal činnost padělatele mluvčí policie Ondřej Hodan.   

Vedle padělků bankovek se muž dále zaměřoval na výrobu padělků veřejných listin. „Především nabízel výrobu plagiátů, jako například vysvědčení a diplomů středních či vysokých škol, které padělal pro konkrétní osoby, popřípadě padělky nabízel prostřednictvím dvou svých kompliců,“ řekl policejní mluvčí.

Po důkladném prověřování kriminalisté nasbírali dostatek důkazů a celou trojici zadrželi koncem října loňského roku. Pro šéfa skupiny si přišla zásahová jednotka. U tohoto zadrženého návrh na vzetí do vazby soudce neakceptoval. Celá trojice obviněných byla stíhána na svobodě. Kriminalisté následně zjistili, že muž ve své nelegální činnosti pokračuje i nadále. Opětovně jej proto zadrželi v polovině letošního března, kdy provedli také domovní prohlídku. Při ní byly zajištěny mimo jiné i další vyhotovené padělané listiny. 

Vrchní komisař proto opětovně podal podnět k podání návrhu vzetí tohoto muže do vazby. Tentokrát už soud návrh akceptoval, obviněný muž následně putoval do vazební věznice. Celá trojice byla obviněna z padělání a pozměnění veřejné listiny, sedmatřicetiletý muž pak čelí ještě obvinění ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky padělání peněz, padělání diplomů, vysokoškolský diplom, plagiát, zásahová jednotka, peníze, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásahová jednotka už podruhé během půl roku zadržela padělatele peněz a vysokoškolských diplomů  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.