Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Vandal strhl a odcizil státní vlajku České republiky ze stožáru u plzeňského pomníku Díky, Ameriko!

Státní vlajku České republiky odcizil zatím neznámý pachatel z vlajkového stožáru pietního místa u pomníku Díky, Ameriko! v horní části Americké třídy v Plzni. Bezpečnostní kamera zachytila okamžik, jak jeden muž šplhá na stožár, ze kterého následně strhává vlajku, zatímco ho zpovzdálí pozorovalo několik kamarádů. Policisté teď pátrají po všech osobách ze záznamu.

Incident se stal už 4. února 2022 kolem čtvrté hodiny ráno, kdy na Americké třídě vyšplhal na vlajkový stožár pietního místa u pomníku Díky, Ameriko! neznámý vandal. Ze stožáru strhl státní vlajku České republiky, kterou následně odcizil jako trofej. Společně s přáteli pak odešel směrem dolů po Americké třídě.   

„Policisté případ vyšetřují jako přečin výtržnictví. V rámci jeho objasňování získali kamerový záznam, na kterém jsou zachyceny osoby důležité pro trestní řízení. Žádáme o spolupráci všechny občany, kteří jsou schopni identifikovat osoby zachycené na přiloženém záznamu, aby se neprodleně přihlásili na nejbližší obvodní oddělení Policie České republiky nebo zavolali na linku 158,“ uvedla mluvčí policie Michaela Raindlová.

Díky, Ameriko! je památník připomínající osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945. Základní kámen pomníku Díky, Ameriko! byl položený v roce 1990 u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové – Blackové. Vlastní památník pak byl odhalený v roce 1995. Každý rok se u pomníku konají pietní akce při výročí osvobození, kterých se zúčastňují i váleční veteráni a pamětníci. V srpnu 2020 položil u pomníku květiny také tehdejší americký ministr zahraniční Mike Pompeo.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR / Magistrát města Plzně

Štítky krádež vlajky, pomník Díky Ameriko, státní vlajka, vandal, policie hledá vandala, USA, pomník, Česko, Plzeň, Václav Havel, Shirley Temple-Black, Mike Pompeo, Policie České republiky, Armáda Spojených států amerických

VIDEO: Vandal strhl a odcizil státní vlajku České republiky ze stožáru u plzeňského pomníku Díky, Ameriko!  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.