Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kriminalisté loni vyšetřovali šest vražd na území Plzeňského kraje, všechny se jim podařilo objasnit

Policisté za minulý rok evidují 8224 trestných činů na území Plzeňského kraje. Kriminalita meziročně klesla o devět procent a také vražd bylo méně, než v roce 2020. Celkem se jednalo o dvě vraždy dokonané a čtyři ve stádiu pokusu. K násilným trestným činům dochází nejčastěji na ubytovnách, kdy jsou pachatelé a případné oběti pod vlivem alkoholu. Policisté loni za různou trestnou činnost stíhali také 540 cizinců.

Nejvíce skutků evidovali policisté v Plzni, a to 3830 trestných činů. Nejméně pak na Rokycansku, kde šlo o 556 skutků. Na poklesu kriminality má velký vliv koronavirus a loňská protiepidemická opatření. Svůj podíl měla také předloňská novelizace trestního zákoníku, po níž se u některých trestných činů změnila hranice výše škody z pěti tisíc na 10 tisíc korun.

„V Plzeňském kraji policisté zaevidovali celkem 8 224 trestných činů. Oproti roku 2020 došlo k poklesu o 772 skutků. Celková objasněnost dosáhla 47 procent, což je v porovnání s rokem 2020 nárůst o 2,5 procenta,“ shrnul úvodem krajský policejní ředitel Jaroslav Vild. Souhrnná škoda způsobená trestnou činností činila 780 milionů korun a byla meziročně o více než 243 milionů nižší.

Loni se policisté zabývali 641 násilnými trestnými činy, což bylo o 26 případů méně než v roce 2020. Těchto skutků se podařilo vyšetřovatelům objasnit 56 procent. Kriminalisté loni vyšetřovali šest vražd a všechny se jim podařilo objasnit. V roce 2021 řešili deset vražd a v roce 2019 pět.

 

Policisté v neprůstřelných vestách a se samopaly zasahovali v neděli večer v obci Radějovice na severním Plzeňku. Střelec tam zaútočil na svého bratra, který na následky zranění zemřel. Útočníka posléze nalezli policisté oběšeného.

„Ve čtyřech případech se v loňském roce na této trestné činnosti podíleli cizinci. Jednalo se o jednu vraždu dokonanou a tři pokusy. K útokům ze strany cizinců ve velké míře dochází na ubytovnách. Pachatel, popřípadě i oběť, jsou zpravidla pod vlivem alkoholu.“ uvedl Vild. V pěti případech použil útočník jako zbraň nůž. V jednom případě se jednalo o nelegálně drženou malorážku. Na násilné kriminalitě se podílelo ve 176 případech úmyslné ublížení na zdraví. Ze dvou třetin se podařilo tyto případy objasnit.

Loupeží evidují policisté 66, což je o dva případy méně než v předchozím roce. Míra objasněnosti je více než 45 procent. „Za uvedený čin bylo loni stíháno celkem 50 osob, z toho pět žen, 45 mužů a 10 osob mladších 18 let. Ve 28 případech se jednalo o osoby opakovaně trestané a v deseti případech se jednalo o pachatele cizí státní příslušnosti,“ doplnil Vild.

 

Násilnou smrtí jednoho muže skončila na Štědrý večer hádka dvou cizinců na ubytovně v Třemošné na Plzeňsku. Muž zemřel na místě v kaluži krve na následky pobodání a přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. Útočník, který byl v sobotu obviněn...

Skutků hospodářské trestné činnosti bylo loni 726, o 12 procent méně. Objasněnost přesáhla 45 procent a zvýšila se o více než dva procentní body. Trestných činů z oblasti IT bylo loni v regionu 768. Nejvyšší podíl tvořily podvody, kterých bylo 214, tedy 45 procent.

„Majetkovou trestnou činnost tvoří nejvyšší mírou krádeže vloupáním, kterých policisté za rok 2021 evidují 1775, z toho se podařilo objasnit 294 případů, což činí 16,56 procent. Krádeže do ostatních objektů v roce 2021 činí 743 skutků, do chat 132 a do bytů 82 případů,“ přibližuje policejní ředitel.

Z celkového počtu stíhaných lidí bylo 42 procent recidivistů. Policisté loni stíhali 540 cizinců, tedy téměř 14 procent z celkového počtu stíhaných Mladistvých loni policisté stíhali 75, což je meziročně o třetinu méně.

Celkem 540 cizinců stíhali loni policisté za různou trestnou činnost spáchanou na území Plzeňského kraje

Policisté v Plzeňském kraji stíhali loni 540 cizinců za různou trestnou činnost z celkového počtu 3927 stíhaných osob. K tranzitu nelegálních migrantů zejména na území dalších států Evropské unie se využívá území Plzeňského kraje. Jako riziková...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec | Zdroj Policie ČR

Štítky kriminalita, vražda, loupež, násilí, Plzeňský kraj, policie, bilance, 2021, trestný čin, Jaroslav Vild, Plzeň, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté loni vyšetřovali šest vražd na území Plzeňského kraje, všechny se jim podařilo objasnit  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.