Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Celkem 540 cizinců stíhali loni policisté za různou trestnou činnost spáchanou na území Plzeňského kraje

Policisté v Plzeňském kraji stíhali loni 540 cizinců za různou trestnou činnost z celkového počtu 3927 stíhaných osob. K tranzitu nelegálních migrantů zejména na území dalších států Evropské unie se využívá území Plzeňského kraje. Jako riziková lokalita je z tohoto pohledu vyhodnocena dálnice D5 ve směru do SRN, jelikož je součástí západobalkánské migrační trasy. Tu využívají organizované převaděčské skupiny především z důvodu rychlosti průjezdu. Na tiskové konferenci to uvedl krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Policisté v Plzeňském kraji se loni zaměřili na problematiku migrace. Jde o dlouhodobé téma i s ohledem na skutečnost, že se v našem regionu nachází řada průmyslových zón a ubytoven, kde je vyšší koncentrace cizinců. A s tím souvisí i nárůst kriminality, kterou páchají cizinci. Cizinců bylo v roce 2021 stíháno 540 z celkového počtu 3927, což představuje podíl 13,75 procenta z celkového počtu stíhaných. V porovnání s rokem 2020 to je o 23 cizinců více. V roce 2020 bylo stíháno celkem 3979 osob, z toho 517 cizích státních příslušníků.

Na území Plzeňského kraje figurovali loni cizinci v případu jedné dokonané vraždy a třikrát se o vraždu pokusili. K útokům ze strany cizinců ve velké míře dochází na ubytovnách a ve většině případů byl použit nůž jako zbraň. Jednou byla použita nelegálně držená střelná zbraň, jednalo se o malorážku. Pachatel, popřípadě i oběť, bývají zpravidla pod vlivem alkoholu.

„Policisté z odboru cizinecké policie na území Plzeňského kraje během roku 2021 zrealizovali celkem 7241 pobytových kontrol, při kterých zkontrolovali celkem 13 283 cizinců. Součinnostních akcí s ostatními policejními složkami, úřady práce a celní správou uskutečnili v loňském roce 683. V průběhu roku 2021 policisté odboru cizinecké policie zjistili v rámci výkonu služby celkem 61 trestných činů,“ informoval krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Policie si došlápla na cizince ve fabrikách, několik jich mělo falešné doklady a hrozí jim vyhoštění

Pobytovou kontrolu zaměřenou na zaměstnávání cizinců podnikli příslušníci cizinecké policie v jedné klatovské firmě. Cílem bylo zjistit, jestli mají cizinci patřičné dokumenty potřebné k pobytu i k práci na území České republiky.

Cizinci se nejčastěji dopouštěj padělání a pozměnění veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a neoprávněné zaměstnávání cizinců. Přestupků týkajících se porušení zákona o pobytu cizinců policisté zjistili za loňský rok celkem 561. O rok dříve jich bylo 490.

Odbor cizinecké policie jako jediný organizační článek krajského ředitelství disponuje speciální technikou a má vyškolené specialisty na odborná zkoumání pravosti dokladů a listin pro potřeby správních a trestních řízení. Loni zajistili policisté 67 neregulérních dokladů, kterými se prokazovalo 60 osob. V roce 2020 to bylo 45 falešných dokladů.

Policisté v průběhu loňského roku zahájili celkem 793 správních řízení o správním vyhoštění z území České republiky. Oproti roku 2020 jde o nárůst o 401 případů. Nejčastějším důvodem ke správnímu vyhoštění byl neoprávněný pobyt na území České republiky nebo překročení doby pobytu, to bylo 357 případů. Dalších 352 případů správního vyhoštění souvisí s onemocněním covid-19.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky cizinci, kriminalita, migrace, stíhaní cizinci, migrační trasy, převaděči, Plzeňský, Plzeňský kraj, Jaroslav Vild, Evropská unie, Německo, Cizinecká policie, Česko, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem 540 cizinců stíhali loni policisté za různou trestnou činnost spáchanou na území Plzeňského kraje  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.