Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pitva prokázala, že rys nalezený v mrazáku šéfa mysliveckého spolku byl zastřelen

Mrtvý rys, kterého v srpnu našli celníci při domovní prohlídce v mrazáku šéfa jednoho mysliveckého sdružení na Klatovsku, zemřel na střelné poranění. Příčinu úmrtí jednoznačně prokázala pitva a myslivec teď může očekávat velké problémy se zákonem.  

Veterináři našli při pitvě mrtvého zvířete v jeho těle část projektilu. Pro deník Právo to potvrdila bez dalších podrobností Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze. Dále uvedla pouze to, že teď vyšetřovatelé zaměří na to, aby objasnili, z jaké zbraně fragment střely pochází.

Případ se vyšetřuje jako podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Rys měl být uloven už loni v létě v honitbě v šumavském národním parku, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele je vyšetřovaný muž. Když celníci našli při domovní prohlídce v obci nedaleko od hranic se SRN mrtvého rysa v mrazáku, myslivec neměl doklady, které by legalizovaly jeho původ nebo výjimku pro jeho držení.

Muž se hájil tvrzením, že uhynulé zvíře náhodně objevil cyklista na hranici jejich honitby a informoval o tom místního revírníka Lesů ČR. Ten měl zase informovat šéfa mysliveckého sdružení který následně zvíře dohledal, vyvrhl a uložil do mrazáku s tím, že ho časem nechá preparovat pro studijní účely.

Fotografie mrtvého zvířete se ale shodují s fotografiemi rysa z fotopastí umístěných na území NP Šumava. Jedná se o rok a půl starého jedince. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci. Dvě fotopasti zachytily rysa poblíž zmíněné honitby naposledy loni v létě. Potom už se rys nikde neobjevil. 

Pokud se najde mrtvé zvíře v honitbě, je sice majetkem místního mysliveckého sdružení, ale v případě, že jde o zvlášť chráněný druh, musí držitel takového exempláře prokázat jeho původ a mít k jeho držení výjimku od krajského úřadu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava

Štítky rys, pytlák, mrtvý rys, ulovil rysa, myslivecké sdružení, myslivec, rys v mrazáku, myslivost, okres Klatovy, Národní park Šumava, Právo, Lesy České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pitva prokázala, že rys nalezený v mrazáku šéfa mysliveckého spolku byl zastřelen  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.