Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Trestných činů v Plzeňském kraji loni ubylo oproti předchozímu roku, může za to i covid

Meziročně méně trestných činů registrovali policisté loni v Plzeňském kraji. Nejvíce jich bylo v rámci kraje v okrese Plzeň-město. Podle údajů Policejního prezidia ČR bylo v Plzeňském kraji v roce 2020 spácháno 8996 registrovaných trestných činů, což představuje nejnižší počet trestné činnosti v celé časové řadě od roku 1991.

„Naopak nejvyšší počet trestné činnosti zaznamenali policisté v roce 1999, a to 18 446 registrovaných trestných činů, což bylo dvakrát více než v roce 2020. Meziročně se snížila trestná činnost o 12,9 procenta. Pokles kriminality byl kromě jiného ovlivněn omezením pohybu obyvatel v rámci hygienicko-protiepidemických opatření v důsledku pandemie COVID–19,“ informovala Tereza Mildorfová z Krajské správy ČSÚ v Plzni.

V celorepublikovém měřítku se Plzeňský kraj podílí 5,4 procenta na celkové registrované trestné činnosti a řadí se na šesté místo. Na celkové registrované trestné činnosti v ČR se nejvíce podílel kraj Hl. město Praha s 23 procenty, naopak nejmenší podíl byl v Karlovarském kraji (2,7 procenta).

Celkové procento objasněnosti se od roku 2010 v Plzeňském kraji pohybuje v rozmezí 44,5–54,4 procenta. V roce 2020 objasnila policie v regionu 44,5 procenta registrovaných trestných činů, čímž se Plzeňský kraj zařadil po Hl. městě Praze a Jihomoravském kraji na třetí místo s nejnižším podílem objasněných případů.

Z pohledu regionálního uspořádání uvnitř kraje bylo registrováno nejvíce trestných činů v okrese Plzeň‍-‍město (4 362), což byla téměř polovina z celkového počtu registrovaných trestných činů. Nejnižší podíl trestné činnosti byl zaznamenán v okrese Rokycany (6,6 procenta). V okrese Klatovy byl zaznamenán nejvyšší pokles, a to o více než pětinu registrovaných trestných činů proti předchozímu roku. Nejvíce trestných činů se podařilo objasnit policejním orgánům v okrese Domažlice (60,4 procenta), nejméně potom v okrese Plzeň‍-‍město (34,3).

Z oblasti obecné kriminality je nejvíce trestných činů majetkových (66,2 procenta) a násilných (10,0). Z majetkové trestné činnosti se jedná především o prosté krádeže, jež představovaly více než třetinu obecných trestných činů (35 procent). Hospodářská kriminalita se v kraji podílela 9,1 procenta na celkovém počtu registrovaných trestných činů. Z násilných činů se jedná nejčastěji o úmyslné ublížení na zdraví, porušování domovní svobody nebo nebezpečné vyhrožování apod.

V porovnání s rokem předchozím kriminalisté zaznamenali celkově pokles o 1 328 registrovaných trestných činů, u obecné kriminality se jednalo o pokles o 9,3 procenta, u hospodářské kriminality dokonce o 28,1 procenta.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky trestná činnost, statistika, policie, objasněnost, trestný čin, Plzeňský kraj, kriminalita, Policejní prezidium České republiky, okres Plzeň-město, Plzeň, Praha, Český statistický úřad, Česko, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestných činů v Plzeňském kraji loni ubylo oproti předchozímu roku, může za to i covid  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.