Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za masakr čtyř orlů mořských nebude nikdo potrestán, policie případ odložila

Traviče čtyř orlů mořských, kteří zahynuli letos začátkem února na Klatovsku, kriminalisté bohužel neodhalili. Dravci umírali v krutých bolestech. Neznámý pachatel tohoto otřesného činu ale vyvázne bez potrestání. Policisté už případ odložili.

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ukončili prověřování případu, kdy se jednalo o nálezy čtyř uhynulých Orlů mořských poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku. „Laboratorním vyšetřením kadáverů orlů byla zjištěna intoxikace carbofuranem. Policistům se však nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jež umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku. Z těchto důvodů trestní věc podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat odložili, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

Toxikologické vyšetření vzorků uhynulých dravců po jejich pitvě provedl Státní veterinární ústav v Praze, který potvrdil otravu carbofuranem, poté co pozřeli otrávenou návnadu.

Případ škoval veřejnost v celé České republice

Otřesný případ čtyř otrávených orlů mořských, nalezených poblíž Velkého Boru na Klatovsku šokoval veřejnost napříč Českou republikou.

„Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku. Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Tyto zbytky někdo úmyslně otrávil,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň. Ten je přesvědčen o tom, že otrávená návnada musela být na místě cíleně umístěna za bílého dne a že pro čtyři orly jí bylo tak akorát. Na další zvířata už zkrátka nezbylo.

Orel mořský je podle zákona na ochranu přírody a krajiny zařazen do zvlášť chráněných druhů živočichů a patří do skupiny kriticky ohrožených ptáků.

FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských

Neděle, 7. února 2021, 09:36

FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských
FOTOGALERIE: Otrava orlů mořských

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky otrava dravců, otrávení orli, masakr orlů mořských, Klatovsko, DESOP, Karel Makoň, policie, vyšetřování, okres Klatovy, Velký Bor, Česko, Svéradice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Že to udělal nějaký myslivec nebo rybníkář je jasné. Nikdo jiný tyhle odporné metody nepoužívá. Pamatuji, když nás ve škole (1965) varovali před otrávenými vejci nastraženými v blízkosti bažantnice. Tato vejce sem umístili myslivci s úmyslem otrávit ježky, kteří podle jejich chorých mozků prý zlikvidují celou bažantí snůšku. Tyto praktiky jim zůstaly stejně normální jako zabíjení zvěře pro zábavu a potěšení. Myslivecký rasizmus který rozděluje zvířata na užitečné rasy, jako je bažant a rasy bez práva na život jako jsou lišky a jiní dravci je stále zažitý a je odporný. Jenom štěstí, že tak nemohou rozdělovat lidi i když pro ně je někdo jiný než myslivec nepotřebný tvor. Podle toho se chovají k návštěvníkům přírody. Kdyby tato zvířata příroda ke své přirozenosti nepotřebovala, tak by je nestvořila.

Úterý, 20. dubna 2021, 10:20Odpovědět

Za masakr čtyř orlů mořských nebude nikdo potrestán, policie případ odložila  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.