Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Majitel domu zastřelil zloděje, peníze na právníky mu posílají lidé z celé země

Zloděje doma přistihl uprostřed březnové noci majitel drážního domku ve Vochově na severním Plzeňsku. Protože chtěl chránit sebe, svou manželku i svůj majetek, použil legálně drženou zbraň a na muže vystřelil. Jedna střela zasáhla lupiče do hrudníku a ten padl k zemi. Šestapadesátiletý Jan B. se mu ještě snažil poskytnout první pomoc, muž však zraněním podlehl. V tu chvíli ještě netušil, že zastřelil extrémně nebezpečného muže, který si odpykal trest za vraždu důchodce. Rodinu, které se život té noci nenávratně změnil, podporuje celé Česko a ve sbírce na právníky se sešlo už přes 200 tisíc korun.

Příběh muže, který bránil svůj dům a rodinu rychle překročil hranice malé obce a reagovat začali lidé z celé republiky. Mezi nimi i Jan Šafařík z Opavy, který dokonce založil transparentní účet. Ten bude v provozu do konce dubna a peníze, které se jeho prostřednictvím vyberou, budou vynaloženy na pokrytí nákladů u soudu.

„Pán nebyl ještě ani obviněný a s hodně velkou nadsázkou můžeme říct, že peníze zatím nepotřebuje. Pokud obvinění nepadne, budou peníze odeslány na zvlášť založený účet, kde budou čekat na další podobný případ,“ vysvětluje Šafařík.

K dnešnímu dni se na účtu sešlo přes 200 tisíc korun. „Výše vybraných peněz se může odrazit i v tom, že si budou moci dovolit lepší soudní znalce, lepší posudky, můžeme vymýšlet další modely a podobně. Peníze budou mít přímou úměru ke kvalitě zpracování toho případu jako precedens pro další podobnou situaci,“ dodává Šafařík.

Právní zástupci v otevřeném dopise prosí veřejnost, aby respektovala soukromí Jana. B, kterému začali říkat včelař. Proč mu říkat střelec, když jeho skutečným koníčkem a vášní je včelaření, říkají. Podporu rodině vyjádřil starosta města, sousedé i úplně cizí lidé. 

„Vážení, rád bych tímto předal poděkování včelaře z Vochova všem lidem, kteří mu v posledních dnech vyjádřili svou podporu, ať už přímým kontaktováním, veřejně na síti internet, v rámci petice občanů Vochova, ochotou přispět na úhradu nákladů obhajoby, či jakkoliv jinak. Včelař z Vochova si veškerých vyjádření podpory velmi váží. Jsou mu nesmírnou oporou,“ vzkázal Jan B. přes svého advokáta Tomáše Gawrona.

Případem z Vochova se policisté i nadále zabývají.  Aby nenarušili průběh vyšetřování, nebudou zatím poskytovat bližší informace.

Kdo byl onen zloděj?

Podle informací Plzeňské Drbny je zastřeleným propuštěný vrah. Drogově závislého muže poslav roce 2003 plzeňský krajský soud na 16,5 roku do vězení za vraždu důchodce v Chodově na Sokolovsku. Na svobodu se muž dostal v roce 2019. Seniora tehdy ubodal pro pouhých 409 korun, které potřeboval na nákup pervitinu. Předtím už byl dvakrát trestán pro krádeže a zběhnutí z vojny. Od 12 let čichal toluen a potom přešel na tvrdé drogy.

Podle znalců byla jeho náprava velmi obtížná, vždy bude mít sklony ke zločinnému jednání. K vraždě svého známého - důchodce, u kterého právě nocoval - se muž plně doznal. Spícího muže chtěl okrást, ten se ale probudil, proto sáhl po noži a seniorovi zasadil 15 ran do krku a obličeje. Nohy mu pak svázal svetrem, na hlavu nasadil igelitový pytlík, který na krku utáhl drátem. Z obálky vybral hubenou kořist v hodnotě 250 korun a dalších 159 Kč v drobných našel pachatel v bytě. Ráno po vraždě si mladý muž koupil pervitin a drogu použil.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, Vochov, policie, zloděj, střelba, zbraň, peníze, vražda, Jan B., Česko, Jan Šafařík, Plzeňský kraj, včelařství, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

mattogi gregio

Potřebujete 2% spolehlivou půjčku, která vám umožní financovat podnikání, koupit dům, auto a zaplatit účty za lékařskou péči - kontaktujte selsumat@gmail.com

Středa, 21. dubna 2021, 12:05Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Kde najdu číslo účtu, kam ho mohu podpořit?

Středa, 14. dubna 2021, 07:09Odpovědět

Majitel domu zastřelil zloděje, peníze na právníky mu posílají lidé z celé země  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.