Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie pátrá po totožnosti muže na snímku. U Nýřan zřejmě zničil bobří hráze a zachytila ho fotopast

Do případu zničených bobřích hrází v lokalitě Luční potok u Nýřan na Plzeňsku se vložila policie. O případu jsme podrobně informovali už koncem července. Fotopast umístěná u bobří hráze totiž zachytila neznámého muže v okamžiku, kdy poškozoval nejdůležitější část hráze. Tehdy jsme ale nemohli zveřejnit celou fotografii i s tváří podezřelého muže. Teď sama policie žádá o pomoc při identifikaci muže na snímku a můžeme tedy odkrýt i jeho tvář.

„Policisté z Územního odboru Plzeň-venkov vyšetřují případ, který kvalifikovali jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí. V době od 23. do 28. července 2020 dosud neznámý pachatel opakovaně poškodil hráz bobra evropského v lokalitě Luční potok u Nýřan. V návaznosti na vznik unikátní lokality a mokřadu je zde úzce vázaný výskyt několika desítek druhů všeobecně i zvláště chráněných živočichů,“ uvedla mluvčí policie Ivana Jelínková.

„Policisté mají k dispozici fotografie důležité osoby, která by mohla pomoci tento případ objasnit. Proto žádají o pomoc širokou veřejnost při jejím ztotožnění. Pokud osobu na přiložených fotografiích poznáváte, znáte její totožnost či místo jejího pobytu, předejte prosím tyto informace kriminalistům prostřednictvím linky tísňového volání Policie České republiky 158,“ dodala mluvčí policie.

O pomoc při pátrání po neznámém ničiteli hrází už dříve požádali i pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů, kteří bobří hráze sledují. Hráze byly zničeny nejen u Nýřan, ale i v dalších lokalitách Kozolupy, Lochousice, ale i Hošťka a Kateřinský potok na Tachovsku. U Nýřan na Lučním potoce pod TESLOU působením bobrů nově vznikl mokřad, kde se vyskytuje několik desítek zvláště chráněných živočišných druhů. Původně vysušený obrovský rybník s ostrůvky dnes lesní a zemědělské plochy, byl donedávna z větší části v majetku města Plzně.

Ve hře je na tomto místě vyhlášení unikátní přírodní rezervace, spravované Plzeňským krajem. "Cíleným poškozováním hráze dochází k ovlivnění výšky vodní hladiny na okolních plochách, což poškozuje celý biotop a jeho rovnováhu. Navíc se tak mrhá vodou, která je v mokřadu zadržena, čistí se a posiluje podzemní prameny okolních obcí," vysvětlil šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Protrženou bobří hráz v lokalitě u Nýřan se krátce po zjištění jejího zničení podařilo opravit. Pracovníci záchranných stanic se při práci pořádně zapotili i namočili a vypuštěný mokřad, kde žijí desítky chráněných druhů živočichů, už se zase začal plnit vodou.

„V první řadě bylo nutné proděravěnou bobří hráz opravit, obnovit a zabezpečit. To jsme samozřejmě po domluvě s příslušným státním orgánem ochrany přírody udělali okamžitě, co jsme zjistili, že je hráz poškozená. Nebyla to zrovna snadná práce a nejednalo se o rozhodování od zeleného stolu, ze kterého jsme častokrát obviňováni,“ konstatoval šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Táňa Typltová

Štítky DESOP, bobří hráz, zničená bobří hráz, mokřad, Karel Makoň, fotopast, pachatel, ochrana, policie, Nýřany, potok, Plzeňský kraj, Tesla Motors, Policie České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie pátrá po totožnosti muže na snímku. U Nýřan zřejmě zničil bobří hráze a zachytila ho fotopast  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.