Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Měl okrást klienty o 19 milionů a zmizel do Thajska, teď se Plzeňák vrátil s pouty na rukou

Ze zpronevěry 19 miliónů korun obvinili krajští kriminalisté z Plzně šedesátiletého muže. Z pozice předsedy představenstva jedné společnosti poškodil několik svých klientů. Před spravedlností se několik měsíců skrýval v Thajsku, kde byl dopaden na základě evropského zatýkacího rozkazu. Ve čtvrtek večer přiletěl muž zpět do Česka v doprovodu policie a s pouty na rukou.  

Případem zpronevěry finančních prostředků ve velkém rozsahu se hospodářská kriminálka začala zabývat v březnu 2018. Již počáteční informace nasvědčovaly tomu, že se nebude jednat pouze o jeden případ. V průběhu prověřování kriminalisté dohledali dalších pět poškozených společností. V říjnu roku 2019 měli již kriminalisté dostatek důkazů a zahájilo se trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zpronevěry.

„Podařilo se zjistit, že předseda představenstva plzeňské akciové společnosti měl přijmout od několika klientů finanční prostředky za účelem obchodu s cizí měnou nebo úhradu plateb do zahraničí. Svěřené prostředky však k požadovanému účelu nepoužil a zřejmě si je ponechal pro svoji potřebu. Vzniklá škoda tak v letech 2012 až 2017 přesáhla 19 miliónu korun,“ uvedla k případu mluvčí policie Markéta Fialová.

Kriminalisté již v průběhu prověřování zjistili, že podezřelý muž není na území České republiky. Vydané usnesení o zahájení trestního stíhání tak nebylo možné doručit konkrétní osobě. Okresní soud Plzeň – město proto v únoru 2020 vydal příkaz k zadržení podezřelého a evropský zatýkací rozkaz.

„Během dvou měsíců kriminalisté zjistili, že podezřelý muž se nachází na území Thajského království. Zde byl také podezřelý muž zadržen a na dva měsíce umístěn do vydávací vazby. Protože v Thajsku muž porušil imigrační zákony, byl mu úřady zrušen pobyt, a jakmile to bylo možné, proběhlo jeho vyhoštění a posléze deportace do České republiky,“ řekla mluvčí.

Ve čtvrtek si hospodářská kriminálka z Plzně muže převzala na letišti v Praze. Muž byl bezprostředně po svém nedobrovolném návratu do Česka obviněn ze zvlášť závažného zločinu zpronevěry se způsobenou škodou velkého rozsahu. Dnes vrchní komisař krajského ředitelství podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, zpronevěra, Thajsko, zadržení, Plzeňský, pachatel, předseda představenstva, Česko, Plzeň, Markéta Fialová, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měl okrást klienty o 19 milionů a zmizel do Thajska, teď se Plzeňák vrátil s pouty na rukou  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.