Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Neznámý surovec postřelil majiteli šest jeho koček, které už léta zachraňuje. Jednoho kocoura zranil už čtyřikrát

Neznámý surovec střílí na bezbranné kočky jednoho majitele v obci Vstiš u Dobřan na jižním Plzeňsku. Aktuálně už pachatel postřelil šest koček. Jeden kocourek přežil už čtyři takové útoky, kdy mu jedna střela rozdrtila packu a další skončily v jeho těle. Případem se zabývá policie. Chovatel se stará celkem o deset nalezených koček, které předtím někdo vyhodil. Mnohdy ve velmi zbídačeném stavu.

„Útoky gradují zhruba poslední dva roky, člověk už toho má až nad hlavu. My tady u nás zachraňujeme kočky. Přijede auto, otevřou se dveře, zavřou se dveře, auto odjede. A u vrat leží krabice, kde byla dvě koťata. Čtyřikrát nám tady lidé pohodili úplně zbídačené kočky. Pokaždé se jich ujmeme, staráme se o ně, vyléčíme je. Samozřejmě že v vám potom přilnou. A pak se objeví někdo kdo jim začne takto ubližovat. Naše kočky nejsou žádní tuláci, všechny máme vykastrované, drží se doma, maximálně v nejbližším okolí. Bydlíme hned u pole,“ říká pro Plzeňskou Drbnu majitel postřelených koček, který si nepřál uvést své jméno, ale redakce ho zná.

Nejprve v obci lidem někdo kočky otrávil. „Začalo to asi před pěti lety s otravami. Sousedé měli čtyři kočky a během měsíce jim je všechny někdo otrávil. A pak nám otrávili postupně naše tři kočky. Teprve potom přišla domů poprvé jedna naše postřelená kočička,“ uvedl chovatel. Nejvíce ze všech to zatím odnesl kocour Vočko, kterého nejdříve napadl a vážně zranil pes. Má o toho útoku jen tři packy, ale přežil. I když jeho léčba byla náročná i drahá.

„Jednoho dne přišel Vočko s prvním brokem, za pár dní s druhým brokem. Pak byl klid asi tři měsíce. Pak přišel a jednu z těch tří pacek měl přeraženou. Myslel jsem si, že ji má zlomenou, jak běhá jen po třech. Tak jsme hned jeli k veterinářce. Na rentgenu zjistili, že tam má opět vstřel a ta střela mu tu pacičku rozdrtila. A po jeho vyléčení přišel za dva měsíce a měl v sobě další vstřel a diabolku. Ten už si toho chudák vytrpěl strašně moc,“ konstatoval smutně jeho majitel i zachránce.

Makak dostal zásah do čumáčku

Zatím poslední útok neznámého střelce odnesl minulý pátek kocourek jménem Makak. „Dostal to do čumáčku, střela se zastavila o čelist, zůstala mu v horním rtu. Kdyby to dostal přímo do nosu nebo do oka, bylo by to fatální. Je to strašně hodný a velmi komunikativní kocourek. To už byla poslední kapka. Zase jsme letěli k veterinářce, kde jsme potkali paní Vlastimilu Suchou z žerovického spolku Kočičí svět. Já už jsem byl úplně zoufalý. Paní nám přislíbila pomoc,“ uvedl chovatel postřelených koček. Veterinářka ve své zprávě uvedla, že kočičí pacient měl střelnou ránu v oblasti nosu. Při ošetření zranění mu byla z rány vyjmuta diabolka, kterou lékařka předala majiteli kočky.

„Byla jsem svědkem ošetření kocourka, kterého někdo postřelil přímo do hlavy. Tyto útoky jsou opakované, což je porušení zákona o týrání zvířat, nemluvě o střelbě v zástavbě. Dost mě to pobouřilo. Majitele zraněných koček jsme poslala na policii a budeme se tomu dále aktivně věnovat. Nemluvě o tom, že všechny kočky jsou zachráněné, které někdo u pána vyhodil. Nejsou namnožené, jako u některých jiných občanů z obce,“ uvedla předsedkyně zmíněného spolku Vlastimila Suchá.

„Nemohu na někoho ukázat prstem, že má tu střelbu na svědomí. Žádný útok jsem bohužel neviděl. Na policii je to nahlášené, sepsali jsme protokoly. Měli to policisté v Dobřanech původně, předali to kriminálce do Plzně a bude se řešit jako trestný čin od neznámého pachatele. U veterináře už nás stálo ošetření postřelených a zraněných koček desítky tisíc korun. My už to radši ani nepočítáme. Strašně to na mě ale padlo po tom posledním útoku,“ dodal smutně zoufalý chovatel.

Policie se teď případem střelby zabývá. „Přijali jsme oznámení o postřelení koček v menší obci u Dobřan. Prověřujeme veškeré okolnosti této události a případem se zabýváme. Mělo by se jednat o trestný čin týrání zvířat,“ uvedla mluvčí policie Eva Červenková.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky střelba na kočky, zraněná kočka, postřelená kočka, neznámý střelec, týrání zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznámý surovec postřelil majiteli šest jeho koček, které už léta zachraňuje. Jednoho kocoura zranil už čtyřikrát  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.